sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Sauna K-16

Ei, kyseessä ei ole mikään lapsivapaa rentoutumissauna, tai sauna jossa sumun hämyssä istuskeltaisiin alasti ja lapsia pitäisi suojata vilkkuvilta kannikoilta. Ehei, vaan kyseessä on ihan tavallisen kaupungin yleinen uimahalli, jonka saunaan mennään uikkareissa. Jos olet yli 16.Ei auttanut maanittelut tai selitykset, ei se, että olemme Suomesta, meillä on kotona sauna ja nää vekarat ovat käyneet löylyissä todennäköisesti useammin kuin keskivertoskotti elinaikanaan. Uimavalvoja kohautti olkapäitään ja hymyili: "Joo, on se harmi, monet lapset tykkäis mennä saunaan mutta nää on nää meidän säännöt."

No kyllä harmitti! Ei niinkään omasta puolesta, en kamalasti välitä saunasta (ja sen kerran kun unohdun löylyihin jotain läpisemään päädyn usein ottamaan lukua pesuhuoneen lattialle vintin pimettyä) mutta lasten puolesta otti päähän. Vaikkei saunassa käyntiä oltu lapsille etukäteen mainostettukaan, Leonkin osasi jo yhdistää uimisen ja saunomisen toisiinsa ja odotti pääsevänsä lämmittelemään. Höh. Kesällä sitten mökkisaunaan.

Uiminen sen sijaan oli kivaa. Vauva-altaassa vesi ylettyi varpaista lopulta noin polven korkeudelle ja oli juuri sopivan lämpöistä, että saatoin istua ja lillutella sen lämmössä samalla kun Leon temmelsi pienessä liukumäessä ja suihkuttimien lomassa. Keskimmäisessä altaassa oli vettä sopivasti Lukalle, joka osaa jo uida ja sukeltaa. Aikuisten altaassakin oli väljää näin sunnuntaina ja Kaitsu kävi kauhomassa pari altaan mittaa kun minä katsoin poikia. Vaikka Luka osaa tosiaan uida, häntä pitää altaan sääntöjen mukaan vanhemman vahtia koko ajan, joten vanhempia pitää olla mukana kaksin kappalein jos mielii toinen uida aikuisten uintia ja toinen katsoo lapsia.

Onkohan Skotlannissa julkista saunaa jonne lapset olisivat tervetulleita?

6 kommenttia:

 1. Sama Irlannissa! Ei alle 16v saunaan. Siis pieneen sekasaunaan, jossa kaikki ovat uikkarit päällä. Pelätään ilmeisesti korvausvaatimuksia, jos lapsi polttaa itsensä kiukaassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Makes sense.. tai ei. Enemmän uimahallissa olisin huolissani syytettä jos lapsi liukastumisi ja löisi päänsä. Mutta nielen suomalaisuuteni tässä, vaikka syytä ei pystykään järkevästi tenaville selittämään.

   Poista
 2. Jännä juttu! Oliko missään perusteltu tätä maagista ikärajaa? Liittyykö se juuri tuohon turvallisuuteen vai lapsen psyykeen suojeluun? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa ei edes ollut kieltokylttiä - sen sijaan oli kaikki "Älä juokse/jätä arvotavaroita lokeroihin" -kyltit, kyltti missä kerrottiin miten monta lasta yksi aikuinen saa ottaa vastuulleen (3 kpl 4-7 vuotiaita tai 2 kpl alle 4-vuotiaita tai yksi 4-7 vuotias ja yksi alle 4-vuotias... tarkkaa on!). Saunasta ei ollut kyltin kylttiä. Meidät pysäytti ovella paikallinen vanhempi herrasmies, joka oli uimahallissa asiakkaana. Hän ystävällisesti ja jämäkästi esti meitä astumasta saunan ovesta sisään koska lapset olivat mukana, ja käski esittää asiamme uimavalvojalle, jolta sitten saimme hymyn kera tuon "Ei voi mittään" -vastauksen. Myös Aberdeenissä on sama käytäntö, kuulin eilen.. Mites, saako Lontoossa sitten lapsetkin löylytellä?

   Poista
  2. Vastaan vaikket multa edes kysynyt (ja vastauskin tulee aika myöhässä...), mutta ainakin Lontoon suomalaisella merimieskirkolla pääsee lapsetkin saunomaan! :) Ja koska suomen merimieskirkko kyseessä niin saunakin on sellainen oikea ja perinteinen. Jos suuntaatte joskus Lontooseen ni tuolla kannattaa käydä ^^

   Poista
  3. Kiva kuulla! Löysimme jouluna Invernessistä hotellista saunan jonne lapsetkin sai tulla (vaikka siellä taas oli kyltti, ettei alle 8-vuotiaille, mutta sitä ei tarvinnut noudattaa). Mutta vähän turhan pitkä matka meiltä sinnekin. Ilmeisesti pitää vain pitää silmät auki ja kysellä, eri paikoissa eri säännöt.

   Poista

On ilo kuulla sinusta!