keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Irn Bru

Olisin voinut avata Irn Bru -luukun skottibigostani jo ensimmäisellä viikollamme Skotlannissa. Irn Bru on skotlantilaisten toinen kansallisjuoma (heti viskin jälkeen), jonka nimeen vannotaan samaan tyyliin kuin jenkeissä Coca-Colan. 


Irn Bru aloitti tiensä Iron Brew -nimellä vuonna 1901 Falkirkistä ja on yksi kolmesta limpparista, jotka missään maassa myyvät enemmän kuin Cokis (Wikipedia). Nimi viittaa juoman oranssiin väriin ja rautaiselta vivahtavaan makuun (vanhan mainoskampanjan mukaan raaka-aineena on käytetty rautaisia kannatinpalkkeja). 

Lapset ovat hyväksyneet Irn Brun omintakeisen maun ja Leonkin iloitsee jos silloin tällöin kauppareissulla mukaan tarttuu "imppuu!", kuten hän asian ilmaisee. 

Hauskinta minusta on kuitenkin ollut bongailla Irn Brun hengessä markkinoituja - epävirallisia - makuversioita tutuista tuotteista. Vastaan on tullut irtojäätelöä Aberfoylessa:Karkkitankoja Isle of Arranilla:Ja kermaisia fudge-karkkeja Deanstonissa:Enää kahdeksan luukkua avaamatta, mutta ei vieläkään bingoa.12 kommenttia:

 1. Löysin tänne Elämää Vihreällä Saarella-blogin kautta ja oikein hihkuin riemusta; viimeinkin saan lukea tarinoita elämästä unelmieni maassa suomalaisen silmin nähtynä! Ihanaa! Rakastan Skotlantia, sen ihmisiä, eläimiä ja uskomattoman kaunista luontoa ja olen parin viikon päästä tulossa/lähdössä käymään, kolmas kerta vasta muttei todellakaan viimeinen. Edinburghista käsin tarkoitus käydä Stirlingissäkin sekä viettää yksi retkipäivä ja käydä mm. moikkaamassa Nessietä. Aikaisemmin olen viettänyt aikaa myös Isle of Skyen saarella ja siihen rakastuin ikihyviksi. Irn Bruta olen maistanut mutta mieluummin nautiskelen vaikka Laphroaigia :) Kaikkea hyvää teille ja terveisiä skottihullulta savolaiselta, terkuin Anne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, ihanaa kun kommentoit. Skotlannin luonto ja ihmisten välittömyys tuntuu istuvan aika hyvin suomalaiseenkin mielenmaisemaan, en yhtään ihmettele että veri vetää tänne päin :) Tervetuloa!

   Poista
  2. Kiitos, matkakuume on jo valtava! Vinkkaapas meille turisteille kuinka helpoiten päästään linnalta Wallacen muistomerkille? Onko paha rasti kävellä vai kannattaako hypätä bussin kyytiin?

   Poista
  3. Sinuna hyppäisin Murray Placella bussiin (vaikka 54, 60 tai 62) ja huristelisin Causewayheadin liikenneympyrälle / Wallace High Schoolille. Siitä on pieni kävely vielä monumentille. Takaisin päin jaksaisi varmasti kävelläkin, mutta omasta mielestäni tie takaisin on aina tosi meluinen ja täynnä kiireistä liikennettä doubledeckereineen, ja sitä paitsi tylsän suora ja näköalaton, että paremman mielen saat kun palaat bussilla takaisin ja jäät vaikka Union Streetillä pois, ja käyt vielä tsekkaamassa kuuluisan vanhan sillan siinä lähellä ennen kuin palaat keskustaan :)

   Poista
  4. Jee, kiitos neuvoista! Eilen tutkiskelin Google Mapsin avulla seutua ja voitaisiin hyödyntää bussivinkkiä niin että kävellään linnalta Crofthead Roadin kautta 'isolle tielle' asti ja siitä bussilla loppumatka. Pitkää suoraa näyttäisi todellakin olevan liikenneympyrälle saakka. Oikein ihanaa viikonloppua teille kaikille!

   Poista
 2. Kokeilin tota Irn Bruta jonkun aikaa sitten ekaa kertaa ja ehkä oli odotukset kaiken hehkutuksen jälkeen liian korkealla, mutta ei se mun makuun ainakaan ollut mitään erityistä. :/ En kyllä muutenkaan ole mikään limsojen suurin kuluttaja, joten ehkä siksikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhuakseni en ole kuullut suomalaisten tätä juomaa hehkuttavan, useimmilla aika samanlainen 'kerran kokeiltu, ei tarvitse uudelleen' mielipide :) Jännää on mielestäni se, ettei Irn Brun maku muistuta oikeastaan mitään, mitä olisin ennen maistanut, ja sen maun kuvaileminenkin on tosi hankalaa. Muista paikallisista limuista cloudy lemonin toivoisin kyllä rantautuvan Suomeenkin joku kaunis päivä.

   Poista
  2. Ihan totta! Sellanen oma makunsa kyllä, mutta ei kuitenkaan mikään erityinen, erityisen vahva/makea/kirpeä ym. :)

   Poista
 3. Eka kerran kun msistoin irn bruta mulla tuli hajuvesi mieleen =D mutta nyt se menee jo, varsinki sokeriton! Nam

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle tuli mieleen se sellainen keltaisessa paketissa oleva hedelmäpurkka (Juicyfruit tms?) ja hammastahna :D Oikeastaan janoon juon mieluummin tätä kuin Cocista, jännä juttu (jos ei vettä saatavilla).

   Poista
 4. (Minulta saattaa tulla kaksi kommenttia, kun gmail sekoilee, en minä). Löysin blogisi Vihreät niityt-blogin kautta. Kaksi iltaa sujahti, kun luin ja oli kivaa. Ensinnäkin kirjoitat hyvin ja kuvasi ovat loistavia. Minä ja vaimoni pidämme suunnattomasti Skotlannista. Meillä on ystäväperhe Dumbartonissa (= Glasgowista suoraan länteen) ja tapaamme aina silloin ja tällöin. Huolimatta kylmyydestä ja kosteudesta, on Skotlannissa jotain sisäistä lämpöä (ihan siis henkkoht. mielipide), joka viehättää ja siksi ei kai ihme, että viihdytte siellä. Blogisi on nyt seurattavien listalla. Kiitos tästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Sakke! Todellakin huomaan jonkinlaista sielujen sympatiaa Skotlannin ja Suomen välillä (tosin olen puolueellinen sanomaan, ehkä samaa huomaisi muuallakin ulkomailla asuessa, Saksassa vaikka?).

   Poista

On ilo kuulla sinusta!