lauantai 2. toukokuuta 2015

Kosteutta ilmassa ja kodissa


Koko viikon sää on ollut harmaa. Aamuisin säätiedotus uhkaa aina sadetta, mutta useimmiten pieni kuuro on roiskaissut vain iltaisin, kun muun ajan taivas on vaihtelevan pilvimassan peitossa. Kauppareissulla huomasimme, että joen vesi oli alempana kuin koskaan, paljastaen pari metriä mutaa joen uoman laidoilta ja pohjasta törrötti kaikenlaisia karahkoja jotka yleensä ovat piilossa.


Suuntasimme Homebaseen, joka on vähän niinkuin K-rauta - kodin ja puutarhan remppaan ja ylläpitoon kaikenlaista. Löysimme pitkään etsimämme ötökkäsprayn. Meidän olkkarissa mattojen rajassa vilistelee silloin tällöin tumman ruskeita koppiksia, joiden toivon olevan vain ällöttäviä mutta vaarattomia... lisäksi vieraanamme käy välillä hämähäkkejä ja kaikenlaisia ryömiviä ja lentäviä ökkömönkiäisiä kun ikkunoita pitää auki. Ja ikkunoita me pidämme auki aika paljon, koska kivitalomme on paikallisen kulttuurin mukaisesti kostea. Aamuisin kaikkien ikkunoiden sisäpinnat ovat kondensaatiovedessä, ja ikkunanpielien tummumisesta huomaa, että niiden pinnalla on ainakin ollut hometta. Keittiön ja olkkarin ikkunat osoittavat suoraan itään, joten aamuaurinko kuivattaa ja lämmittää nämä huoneet nopsasti. Makuuhuoneet sen sijaan pysyvät lännen puolella varjossa ja viileässä, mikä ei ole kosteuden kannalta kiva. Lasten huoneessa tuoksuu välillä kauniisti sanottuna kesämökiltä ja lakanat tuntuvat nahkeilta nukkumaan käydessä. 


Mutta nyt toivottavasti olemme löytäneet tähän ratkaisun: ilmankuivaajan. Suomalaiseen kerrostaloilmaan tottuneena olen tutustunut aiemmin vain ilmankosteuttajaan, mutta tämä sähkötön serkku lupaa tehdä huoneilmalle päin vastoin. Tähän muoviseen pömpeliin laitetaan sinivalkoinen kemikalikiekko, ja jotenkin ihmeellisesti se kerää kosteutta huoneesta säiliöönsä. Yhden yön käytöllä purtilon pohjalle oli kertynyt jo muutama milli nestettä - kyllä se varmaan siis toimii. Olisipa joku kertonut meille tästä jo aiemmin, ennen kuin huomasimme yhdessä lakanassa homepilkkuja...

* * *

Neljä tuulta löytyy nykyään myös Facebookista, linkki tässä ja oikealla sivupalkissa.

2 kommenttia:

  1. Hei! Vasta löysin blogiisi, ja kohtalotoverina heti neuvoisin, että ostakaa ihmeessä dehumidifier. Amazonista saa kätevästi. Sähkölaite, joka poistaa kosteutta litrakaupalla. Oiva apu myös pyykinkuivaukseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ja sellaisia meillä nykyään suriseekin kaksin kappalein. Hassua on, että Suomessa kotona kerrostalossa piti olla ilmankosteuttaja ja täällä toisinpäin :) Näitä pieniä mutta arjessa ehdottomia juttuja joita ei vain osaa ajatella ennen kuin ne tulee vastaan.

      Poista

On ilo kuulla sinusta!