Meillä on nyt yhdeksäs kuukausi Skotlannissa meneillään, ja ajattelin vähän vilkaista taaksepäin - mitä on opittu ja mitä vielä harjoitellaan.
Kohteliaisuudet
Olemme jo tottuneet kysymään puolitutuilta 'how are you?' odottamatta kunnollista vastausta.
~
Muistamme aina vain paremmin ja paremmin sujauttaa jokaiseen mahdolliseen väliin 'please' ja 'thank you.'
~
'Cheers' ei olekaan vain 'kippis', vaan myös todella yleinen versio sanalle 'kiitos', ja samasta sanasta on johdettu iloinen 'heipparallaa'-tyyppinen 'cheerio!'
~
'No, thank you' -vastaukseen on hyvä jatkaa 'I'm alright', niin itsekehulta kuin se suomalaisen korvaan kuulostaakin.
~
Yleisin tervehdys on 'hiya' tai vähän vanhempien aikuisten suusta kuultuna 'hello', jossa paino nouseee loppua kohden ja o äännetään pitkän uun/yyn tapaisena.
~
Bussikuskia kiitetään, samoin kuin vastaantulijaa, joka pysähtyy tai ottaa askeleen sivuun väistääkseen.
Ruoka
Perunalastut eivät olekaan enää juhlapäivän herkku, vaan ihan tavallista ruokaa, joita voi napostella luennolla, tai välipalana, tai pakata lapsen eväslaatikkoon (no me ei kyllä olla laitettu) tai mutustella ihan milloin haluaa. Niitä myös myydään lähinnä pienissä annospusseissa - suomalaiselle tuttuja 300 gramman pusseja saa etsimällä etsillä.
~
Tölkkipavut paahtoleivällä ovat osa täysipainoista aamupalaa.
~
Kaurapuuro (myös pikapuuro) tehdään maitoon eikä veteen.
~
Iltaruoka, 'tea', syödään täällä vasta joskus kuuden jälkeen, koska työpäivät ovat pitkiä ja työmatka vie oman aikansa. Me emme kyllä ole luopuneet neljän - viiden välillä syömisestä, ja lapset syövät edelleen iltapalan ennen nukkumaan menoa.
~
Näkkäriä - ihan sitä oikeaa, suomalaista koulunäkki-tyyppistä näkkäriä - myydään £0.49/paketti Savers-halpamarketissa pääkadulla (of all places?!). Käyn hamstraamassa aina useamman paketin kerrallaan ja toivon vain ettei kauppa ikinä lopeta sen tilaamista (lapset vetävät sitä pari pakettia viikossa).
Pukeutuminen
Tyyli on vapaa, mutta pakollinen: Karvareunushupullista takkia on ihan okei käyttää heinäkuussa.
~
Sortseja on ihan okei käyttää tammikuussa.
~
Miehillä näkyy paljon kauluspaitoja ikään katsomatta, ja työvaatteena on aina vähintään pikeepaita, jos ei vielä siistimpi kauluspaita (+ solmio). Farkut eivät sovellu monenkaan työpaikan pukukoodiin.
~
Naisilla tyyli on vapaamuotoisempi, mutta silti tuntuu, että huolitellumpi kuin Suomessa.
~
Myös monet ikääntyneet (80+) meikkaa ja reippaasti, posket on punaiset ja huulet maalattu kun rouvat lähtevät kaupungille.
~
Kenkiä ei valita sään mukaan, vaan on ihan okei kulkea varpaat sinisenä balleriinoissa kelissä kuin kelissä.
~
Joku muoti-ilmiö ovat myös mustat legginsit + paljaat nilkat + matalat tennarit ikään katsomatta.
Liikenne
Julkisessa liikenteessä on hyvä kantaa tasarahaa, tiettyjen kuntien alueella (esim. Edinburgh ja Falkirk) kuskit eivät kanna mukana lainkaan vaihtorahaa.
~
Pyörät puikkelehtivat niin keskustassa kuin maanteilläkin autotien laidassa tai joskus harvoin omalla autotiestä erotetulla kaistallaan oman henkensä uhalla - mistä seuraa paljon hengenvaarallisia tilanteita (nimim. liikenneympyrässä jyrätylle pyöräilijälle kriisiapua ja poliisille silminnäkijälausunnon antamaan päässyt)
~
Jalankulkijalla on oikeus ylittää tie ihan mistä kohden tahansa, eikä täällä yleensä vaivauduta edes maalaamaan suojateitä, saati merkitsemään jalankulkijoiden ylityspaikkoja autoilijoille. Suomalainen on usein ainoa, joka jää odottamaan jalankulkijoiden valojen vaihtumista ennen kuin lähtee ylittämään tietä.
~
Liikenneympyröissä on Suomen tyylistä eriävä tapa vilkuttaa ympyrään mennessä ns. sisään päin, jos suunnitelmassa on kiertää koko ympyrä ja poistua vasta viimeisestä tai toiseksi viimeisestä liittymästä (sekavasti selitetty, mutta käytännössä aika selkeää). Tämä on kätevää jalankulkijalle, kun voi vähän ennakoida autojen liikkeitä.
Muuta sekalaista
Kellonajat aiheuttavat edelleen hämäännystä - päähäni ei meinaa millään upota se, että 'half three' on puoli neljä, eikä puoli kolme.
~
Home asunnoissa on vakio. Ikkunanpielet ovat poikkeuksetta enemmän tai vähemmän mustat, ja lattialistoista pyyhitään tummat kohdat oman tunnon mukaan homeenpoistoaineella. Termin 'sisäilmaongelma' olen kohdannut vain yhdessä uutisartikkelissa Englannin kouluista, joiden rakenteissa tiedetään olevan asbestia.
~
Kerrostaloissa tai rivitaloissa 'taloyhtiö' on tuntematon käsite. Oma tupa, oma lupa -periaatteen voi todentaa kun tarkastelee mitä tahansa usean asunnon taloa vähän tarkemmin. On ihan tavallista, että vähäkin vanhemmissa taloissa julkisivulla on joka kerroksessa, ja joka asunnossa, tai vaikka joka ikkunassa eriväriset ja -malliset karmit.
~
Ruokamarketeissa kassan työnkuvaan kuuluu auttaa pakkaamisessa. Aloittelijan virhe on suomityyliin jättää kamat pakkaamatta tai pakkaus kesken ja maksaa ostokset heti kun viimeinen tavara on piipattu - koska maksutapahtuman jälkeen seuraava asiakas olettaa, että on hänen vuoronsa. Ensin pakkaus, sitten maksu ja näkemiin.
~
Keskustan kaupat ja kauppakeskukset sulkevat ovensa arkena todella aikaisin työssäkäivän näkökulmasta. Ehkä tällä hillitään teinien pörinää ydinkeskustassa, mutta oman päivän päätteeksi on turha kuvitella käyvänsä vähän pyörähtämässä kaupoissa muuta kuin juoksujalkaa sisään ja ulos -taktiikalla.
~
Ja ehkä tästä kirjoituksesta poimittavissa vielä yksi seikka: olen oppinut käyttämään brittiläistä yksinkertaista 'lainausmerkkiä'!
Keskustan kaupat ja kauppakeskukset sulkevat ovensa arkena todella aikaisin työssäkäivän näkökulmasta. Ehkä tällä hillitään teinien pörinää ydinkeskustassa, mutta oman päivän päätteeksi on turha kuvitella käyvänsä vähän pyörähtämässä kaupoissa muuta kuin juoksujalkaa sisään ja ulos -taktiikalla.
~
Ja ehkä tästä kirjoituksesta poimittavissa vielä yksi seikka: olen oppinut käyttämään brittiläistä yksinkertaista 'lainausmerkkiä'!
Ja pieni disclaimer: kommentit perustuvat yhden perheen kokemuksiin kapealla saralla keski-Skotlantia ja tämä postaus on kirjoitettu pilke silmäkulmassa.
Tää oli huippu postaus! Kuulostaa tutulta, mutta kyllä tuolta Englannin asukkina pari ihan uuttakin juttua bongasin! Cheerio-lausahdusta en ookkaan aiemmin kuullut, mutta kuulostaa niin ihanalta, että pitäisköhän lisätä omaan sanavarastoon... :D
VastaaPoistaLisää ihmeessä! En tiedä onko sillä joku merkitys paikallisille, vähän samaan tapaan kun suomalaiset osaisivat sijoittaa 'se on moro' -tervehdyksen Tampereen korville, mutta eihän se selviä kuin kokeilemalla :)
PoistaPukeutumuskoodi on todella kai aika tarkkaa siellä päin maailmaa. Olen luokanopettaja ja pidän myös runsaasti liikuntaa. Niinpä saatan olla koko päivän verkkapuvussa ja t-paidassa tai vastaavissa - lämpimään aikaan shortseissa. Kun meillä oli Englannista Comenius-projektin vieraita he olivat ihan kauhuissaan vaatetuksestani. Kun itse olin Blackburnissa seuraamassa brittikoulun menoa, sain todistaa opettajan liikkatunnin vaihtovaateprojektia - pikkutakki pois ja solmio hieman löysemmälle ja sitten siellä jumpattiin. Maassa maan tavalla :)
VastaaPoistaJuu, ihan hymyilyttää ajatus skotlantilaisesta opettajasta verryttelypuvussa muualla kuin tietenkin liikuntatunnilla. Meidän pojan primary koulussa pitää jumppakamat olla aina mukana, mutta Lukan mukaan he useimmiten urheilevat ihan koulupuvussa.
PoistaEestaas Suomen ja Skotlannin väliä viimeiset 17 vuotta tehneenä sanonta että nopeasti olette ' oleelliset tavat' poimineet 9 kuukaudessa!!! Kuulostaa niin niin tutulle.
VastaaPoistaKiva kuulla, nyt huomaa jo monien tapojen juurtuneen arkeen niin että piti ihan kaivella pääkopasta juttuja tyyliin, 'ai niin, tämäkin asia olisi Suomessa vähän eri tavalla' :)
PoistaHyviä huomioita oot keränny :) Taas mä käytän hyväkseni tilaisuutta ja kysäisen vähän tuosta bussilla liikkumisesta, paljonko sitä tasarahaa tarvii matkaan keskustasta Wallacelle ja onko se vaan kertalippu vai voiko silla ajella tietyn ajan sisällä niin paljon kuin ehtii? Koitin lueskella aiheesta mutta oon edelleen pihalla kuin Mustin koppi :)
VastaaPoista-anne-
Jos menet bussilla edestakaisin, pyydä 'adult return' (ja jos meet vain yhteen suuntaan niin 'adult single'). Yleensä aikuisuuttaan ei tarvi julistaa erikseen, mutta Stirling University on ihan siinä kulman takana, jonne luonnollisesti menee paljon opiskelijalippuihin oikeutettuja. Lippu on vain sille määrätylle pysäkin välille, eli sillä ei voi matkustaa muita reittejä (paluumatkan saa tietysti matkustaa eri numeroisella bussilla, mutta lähtö ja päätepysäkit pitäisi olla samat). Stirlingissä kuskeilla on myös vaihtorahaa (yay!), joten maksusta ei ole niin päänvaivaa. En muista tarkalleen hintaa, mutta vitosen jos kuskille lykkäät niin pitäisi päästä edestakaisin.
PoistaKiitos tuhannesti kun viitsit vastailla hassuihin kysymyksiin! Ihanaa tulevaa viikonloppua teille, täällä alkaa matkakume olla jo melkoisissa sfääreissä :)
Poista-anne-
Lueksin juuri useampiakin postauksiasi: mulla on Stirlingissä suomalainen kaveri brittisiippansa kanssa ja olen ollut heillä muutaman kerran talo- ja kissavahtina oman siippani kanssa. Sijainti on tosi kätevä Edinburghin ja Glasgown kannalta: olen ihastunut kumpaankin vaikkakin ihan eri syistä! :-)
VastaaPoistaStirling on kyllä tosiaan kivalla paikalla - joka paikkaan on yhtä lyhyt tai pitkä matka, miten sen nyt ottaa :) Täällä taitaa olla jonkin verran suomalaisia, me vaan ollaan aika huonoja verkostoitumaan..
PoistaSatuin törmäämään tähän blogiin, ja lukiessani hymyilytti kun ihan samoja juttuja olen hiljaa mielessäni pohdiskellut. Aloitin keväällä uudessa työpaikassa ja asemapaikkani on Aberdeen, firman päämaja on Hull:n lähistöllä ja siellä aloitin varsinaisen sisäistymisen saaren tapoihin. Kuusi viikkoa ensin siellä ja sitten tänne skotteihin. Tosin koti on edelleen Suomessa, joten ihan täysin skotiksi ei ole ainakaan vielä ruvettu. Mukavinta ollut se että ihmiset ovat käytännössä kaikkialla varsin mukavia ja ventovieraiden kanssa saattaa joutua esim linja-autossa tai kahvilassa ihan kunnon keskusteluihin. Vinoon katsovat ovatkin yleensä muualta tulleita, ainakin tässä Aberdeenin kaupunkialueella on erittäin kansainvälinen meininki.
VastaaPoistaVaikka ihmiset ovatkin mukavia ja avuliaita, yksinkertaisetkaan asioiden hoidot eivät aina suju ilman odottelua tai tiedustelua. Pikkuhiljaa sisäistänyt sen että esim töissä jotkut hallinnolliset asiat eivät vaan etene, kunnes joku asiaa hoitava on sitä mieltä että nyt on sen aika. Ehkä suurin yllätys on ollut "cash only"-tilanteiden runsaus. Käteistä on syytä olla aina mukana ainakin sen verran että saa esim. syötyä.
Työtahti on myös hieman raatamaan tottuneelle suomi-pojalle edellenkin välillä ihmetys, välillä tuntuu että hommat voidaan jättää kesken ilman mitään sen kummempaa syytä. Ehtiihän niitä sitten seuraavassa vuorossa jatkamaan jos toinen vuoro niihin ei puutu. (kaksivuorotyö) Muutenkin sanonnalla "heavy workload" on ihan eri merkitys kuin mihin kotimaassa olen tottunut. Ihminen on sopeutuvainen, joten yli-innokkuus on jo pikkuhiljaa vähentynyt. Maassa maan tavalla.
Kaiken kaikkiaan varsin mieleinen ympäristö, ilmastokin on suomalaiselle ihan ok.
Vaikka olemme asuneet täällä nyt jo kaksi vuotta, yhä edelleen törmäämme byrokratiaan ja muihin systeemeihin jotka voisivat täydellisessä maailmassa (tai Suomessa ;) toimia paljon helpommin - esimerkiksi verkkopankissa jos laitan tilisiirron, joudun puhumaan numerokoodin kännykkääni ennen kuin maksu hyväksytään. Kuka edes on keksinyt näin järjettömän systeemin - etenkin kun puhelinrobotti on usein jumissa, ei kuule tai tunnista mitä sille puhutaan ja parhaimmillaan olen toistellut numerosarjoja 13 kertaa ennen kuin maksu on mennyt läpi.
PoistaMutta kiva kuulla että työt Aberdeenissa ovat lähteneet hyvin käyntiin, Skotlanti on kyllä kiva maa tulla asumaan ja työskentelemään :)
Terve. Minulla taas verkkopankki toimii yhtä helposti kuin Suomessa, ainut selkeä ero on aloituksessa kysyttävä muistikysymys jossa joutuu laskemaan muistisanan kirjaimien paikkoja. Laskujen/maksujen hyväksyntä menee simppelisti salasanalla, automaattiin tarvitsee soittaa vain jos mokaa tai unohtaa salasanan. Tämä näin Bank of Scotland:n systeemissä.
VastaaPoistaVarsin mukavan kesän jälkeen niskaan rojahtanut talvi näytti puolensa, vettä, paljon kylmää vettä kovan tuulen kanssa. Paikalliset lohduttelivat töissä että älä huoli, keväällä sade vähenee. Juuri nyt vapaaviikolla Suomessa, täällä lunta ja pikkupakkanen joka tuntuu oikein mukavalta jatkuvan vesisateen jälkeen.
Kyllä, Skotlanti ja miksei koko Britannia on aika mukava paikka kaikkiaan. Mielenkiinnolla odotan miten tämä EU - Skotlanti - Englanti kuvio rupeaa muodostumaan, varsinkin myöhemmin maahan pyrkiville. Omien kokemuksieni perusteella tällä hetkellä saarelle asettuminen on varsin suoraviivainen prosessi, ainakin monet ovat avaavan FIN-passin kanssa.