keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Show me your Teith

Viimeinen viikko menossa ennen kuin lähden hakemaan lapsia Suomesta - viikon päästä olen palelemassa mökillä ja huitomassa hyttysiä. Otimme Kain kanssa bussin Stirlingin alueella sijaitsevaan Deanstonin kylään ja päätimme käydä katsomassa pari paikkaa, joihin tuskin tulisi lähdettyä lasten kanssa. Arran-reissun rohkaisemina uskalsimme lähteä tutustumaan viskitislaamoon, vaikka emme tämänkään juoman ylimpiä ystäviä ole. 




Deanstonin viskitislaamolla on pitkä historia, se on aloittanut puuvillamyllynä 1700-luvun puolivälissä ja muodostanut  ympärilleen Deanstonin kylän. 60-luvulla myllystä muutettiin viskitislaamo, joka tänä päivänäkin käyttää paitsi viskinsä raaka-aineena, myös energialähteenään tislaamon vieressä virtaavaa Teith-jokea, eli on sähköntuotannossa täysin omavarainen.  

Muffini marmelaadilla tislaamon kahvilassa.





Deanstonin tislaamossa viski tehdään 'käsityönä', eli koneet toimivat tietokoneohjauksen sijaan käsipeillä. Opimme, että jotta viskiä voidaan kutsua skotlantilaiseksi viskiksi, sen on oltava tynnyrissä vähintään tasan kolme vuotta ja yksi päivä. Jos tynnyri viedään maasta tätä ennen, sitä voi sitten kutsua sen maalaiseksi viskiksi, mihin se on viety (mutta ei missään nimessä skotlantilaiseksi) - ja jos tynnyrin taas erehtyy avaamaan ennen aikarajan täyttymistä, sitä voi vaikka kutsua pontikaksi - skottilaisena viskinä sitä ei voi myydä. Kierroksen lopuksi pääsimme myös pyörittelemään, haistelemaan ja maistelemaan viskitilkkaa - se oli ihan yhtä hiuksianostattavan makuista kuin muistinkin.

Viskiluukku avattu.


Kierroksen jälkeen jatkoimme matkaa  Deanstonista Teith-joen toiselle puolelle Dounen kylään, josta löysimme, yllätys, yllätys, linnan.

Teith on Skotlannin toiseksi nopeiten virtaava joki.


Doune castle



Dounen linnassa on kuvattu Monty Pythonin Holy Grailia ja Outlander-sarjaa. Linnalla on oma pitkä historiansa 1300-luvulta alkaen, ja sitä on restauroitu 1800-luvulla (esim. alla oleva gargoili). Sisäänpääsy maksoi £5.50 aikuiselta, ja hintaan nähden linnassa oli paljon nähtävää ja kierrettävää, verrattuna esim. paljon vaatimattomampaan Campbellin linnaan Dollarissa, jossa vierailimme toukokuussa (ja jonka vihreä laakso vesiputouksineen kyllä vie voiton mennen tullen Dounen linnan ympäristöstä). 







Maisema linnan kattotasanteelta.


Linnalta takaisin bussipysäkille Deanstoniin palatessamme alkoi sade. Myöhästyimme bussista ja seuraavaa odotellessamme minulla oli aikaa harjoitella sateen kuvaamista. 








2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos :) Tää oli kyllä kiva linna, olin jokseenkin vaikuttunut siitä miten monipuolinen se oli sisältä, vaikka ulkoa se on ehkä vähän vaatimattoman näköinen (moniin muihin skottilinnoihin verrattuna).

      Poista

On ilo kuulla sinusta!