sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Stirling Old Town Jail

Yksi asia, mikä Stirlingistä puuttuu (ja minkä puuttumisen huomaamiseen minulta meni noin puoli vuotta), on tori, tai edes toria muistuttava aukio. Täällä pidetään harvakseltaan erilasia tapahtumia, joissa myyntikojut pannaan pystyyn, mutta kojut kasataan aina milloin minnekin, vaikka rugbykentälle, puistoihin tai kuten eilen - parkkipaikalle.  Kyseessä oli The Great Escape - Old Town Jail Food and Drink Festival, joka komeasta nimestään huolimatta oli varsin vaatimaton ja kotoisa, ihan niin kuin Stirling muutenkin.

Syömä- ja juomatapahtuma oli ajoitettu vanhan kaupungin vankilamuseon uudelleen avaamiseen ja antoi meille hyvän tekosyyn käydä vankilaan tutustumisen lisäksi maistelemassa lihapiirakoita (ylläolevat sausage rollsit) ja mielettömiä isoja marenkeja, joissa oli sisällä suklaata ja pinnalla hasselpähkinärouhetta. Olisin ottanut kuvan, mutta marenki oli popsittu parempiin suihin ennen kuin sain kameran kassista. Vankila oli vielä osittain rempassa, joten sitä pääsi katsomaan vain opastetulla kierroksella (á £5 per aikuinen), jonka veti taitava opas eläytyen vuorotellen eri aikojen vankilanjohtajien, pyövelin, vanginvartijan ja vangin rooleihin. Kierros päättyi vankilan tornin tuuliselle kattotasanteelle. 


Holy Rude kirkon torni, taustalla Stirlingin linna

Tähän loppuun minun on ihan pakko jakaa pari kuvaa, jotka ehkä selittävät osaltaan miksei täällä käytetä puurakentamista. Englantilainen tuttumme ihmetteli Suomessa käydessään, miten voidaan rakentaa puutaloja - miten mikään vakuutusyhtiö antaa edes vakuutuksen sellaiseen paloriskiin. Hmm. Enpä ollut tuota tullut koskaan ajatelleeksi. Täällä sen vasta on huomannut, miten kaikki talot rakennetaan kivestä, ja pieniä pätkiä puupanelointeja vilahtelee vain siellä täällä. Allaolevissa kuvissa on taloja joiden ohi sattumalta kuljimme. Asuinalue ei näyttänyt kovin vanhalta, ehkä 90-luvulta. Jäin oikeasti tuijottamaan näitä harmaantuneita ja käpristyneitä lautoja suu auki. Ehkä se kivi sitten vain sopii paremmin tänne tuuleen ja sateeseen.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

On ilo kuulla sinusta!