sunnuntai 16. elokuuta 2015

Stirling Highland Games 2015

Suomen lomaa suunnitellessani takaraja Skotlantiin palaamisellemme oli 15.8., ihan vain siitä syystä että halusin päästä katsomaan mitä tarkoittaa Stirlingin Highland Games. Etukäteen odotin kilttiasuisia urheilijoita, jotka nurmikentällä heittelevät tukkeja. En pettynyt.

Kilpailijoita kilpa-asuissaan.

Alunperin perinteisissä lajeissa, kuten tukinheitossa (tossing the caber), vasaranheitossa (kuva yllä) ja painojen viskelyssä mahdollisimman pitkälle tai korkealle (kaksi eri lajia) kilpailivat eri klaanien soturit harjoitellen ja esitellen voimiaan. Nykyisin mukana on myös moderneja lajeja (esim. kuulantyöntö, juoksu, pyöräily, pituushyppy). Tapahtumassa yhdistyvät skotlantilaiset perinteet kokoperheen urheilutapahtumaan. 

Pyöräilyä nurmikentän ympäri.

Pituushyppyä


Lapset pääsivät juoksemaan omissa kisoissaan (Luka vasemmassa laidassa) karkkipalkinnosta ja kokeilemaan hedelmä-marja-smoothien pyöräyttämistä polkuvoimalla.Urheilun lisäksi tapahtumassa pidetiin tanssikisat ja pääsimme näkemään ensimmäistä kertaa ylämaan tanssia. Kaikki tanssit säestettiin säkkipillillä (jonka joku säätö ei ollut aivan kohdallaan, pilli korahteli kivuliaan kuuloisesti aina silloin tällöin, mutta ei se menoa haitannut). Ylämaantanssienkin historia on kietoutunut skotlannin sotaisaan historiaan. Esimerkiksi the Sword Dance (Gillie Calum) jo nimensä puolesta viittaa taisteluihin. Tarinan mukaan vuonna 1054 kuningas Malcolm Canmore taistelun voitettuaan laittoi omansa ja kukistamansa vastapuolen miekat maahan ristikkäin ja tanssi voiton tanssin niiden ympärillä. Tämän jälkeen tavaksi tuli tanssia samalla tavoin ennen taisteluita - jos pystyi tanssimaan koskematta jaloilla miekkoihin, se merkitsi tulevaa voittoa. 

Youtubesta löytyi video miekkatanssista miekkoineen:Kaikkeen hyvään Skotlannissa liittyy säkkipilliorkesteri, tällä kertaa paikalla oli Stirlingin lähikylän Alloa Bowmar Pipe Band, yllään Erskine-klaanin tartaani. 

Kisat huipentuivat odotettuun tukin heittoon. Opimme, että tukit kapenevat toisesta päästä, ja tavoitteena on heittää niitä suoraan eteenpäin painava pää edellä, siten että kevyt pää pyörähtäisi osoittamaan pois päin heittäjästä. Pisteitä tulee tukin kaatumiskulmasta eikä niinkään heittomatkasta. Tukki painaa noin 60 kg ja on liotettu vedessä, mikä ehkäisee sen halkeamista heitettäessä.
Kaksi uutta luukkua auki, Highland games ja ylämaan tanssi.


Kotipihalta kuvasin vielä kukkapuskan kansallisväreissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

On ilo kuulla sinusta!