sunnuntai 30. elokuuta 2015

Kysymyshaaste

Milla Koti-ikävä -blogista haastoi minut Liebster-haasteeseen. Ajatuksena on vastata bloggarin esittämiin kysymyksiin ja jatkaa haastetta eteenpäin uusilla itsekeksimillä kysymyksillä.

* * *

1. Eksoottisin syömäsi ruoka (mitä, missä, milloin)

Tähän täytyy vastata unkarilainen kanakeitto. Olin lukiossa ollessani hetken vaihtarina Debrecenissä, ja sain kunnian osallistua host-siskoni isoisoäidin syntymäpäiville. Kotona laitettuja ruokalajeja oli tarjolla sen seitsemäätoista sorttia - ja sain ulkomaisena vieraana kunnian aloittaa juhla-aterian. Pöydän keskellä oli pata kanakeittoa. Kauhaisin - ja järkytyksekseni kauhassa oli kanan jalka. Nahka. Varpaat. Kynnet. Suht hyvällä pokerilla laskin kauhan ja hämmensin pataa vähän, ennen kuin nostin seuraavan (varpaattoman) kauhallisen lautaselleni. Hyvää oli - ja aterian loppuvaiheessa näin host-siskoni pitelevän kananjalkaa kaksin käsin ja järsivän lihaa kanan varpaista. Mahtoi olla maukasta.


Debrecen Piac utca 2005

2. Kolme asiaa, joista unelmoit


Onnelliset lapset.
Olevani joku päivä ihan oikea sosiaalityöntekijä.
Ja että Ristorante Tonno -pizza tulisi Iso-Britannian markkinoille.


3. Milloin teit viimeeksi jotain ihan ensimmäistä kertaa?

Uudessa maassa asuessa saa jatkuvasti tehdä asioita ihan ekaa kertaa. Ihan vain jo kuluneen viikon aikana olen ihan ensimmäistä kertaa tajunnut että Debenhams-tavaratalon sisällä on kello- ja korukorjaamo, pitänyt englanniksi yliopistossa powerpoint-esitelmän (Strategies for anti-oppressive and ethical practice in Adult Services), ostanut opiskelijan 4 viikon bussilipun (£71 Stirling - Falkirk) ja voittanut 2048 pelin! (Olen ehkä ylpein tästä viimeisestä, koska olen takonut peliä ehkä vuoden verran tajuamatta miten se toimii...)
4. Mikä on paras paikka, missä olet käynyt?

Puoli vuotta sitten olisin vastannut jotain ihan muuta, mutta nyt ykkössijan vie kyllä Dollarin vihreä laakso. Veden solina, vesiputoukset, polut ja pitkospuut, kukat ja kasvit... ah.5. Mikä on maailman paras kirja, elokuva ja biisi

Stephen Kingin Musta torni -sarja on jättänyt lähtemättömän vaikutuksen, ja huomaan että palaan sen ääreen aina uudelleen - ja aina siitä saa uusia juttuja irti.

Elokuvia keränneenä ja vajaan parin sadan leffan kanssa Skotlantiin muuttaneena en vain pysty valitsemaan yhtä parasta. Mutta eniten kolahtaa Gegen die Wand, C.R.A.Z.Y, Running with scissors tai I am Sam -tyyppiset draamat, jotka imaisevat mukaansa ja auttavat ymmärtämään ja näkemään maailmaa uudesta - jopa marginaalisesta - näkökulmasta.

Biisikysymyksen kanssa puntaroin ja puntaroin ja en vain osannut päättää. Parastahan maailmassa siis tietenkin on ihan mikä tahansa Alice Cooperin tuotannosta, mutta viimeaikoina korvanapeista on soinut tosi paljon myöskin Poets of the Fall, joiden paras biisi on Late Goodbye.

Tätä EI ole ikävä!

6. Mitä kaipaat Suomesta eniten (tai kaipaisit, jos asuisit muualla kuin Suomessa)?

Ai, Tonno-pizza tuli jo mainittua. No sitten varmaankin sitä, että saa sanoa suoraan ja olla oma itsensä (eikä tarvitse 'hymyillä jos ei v*u naurata' Tehosekoittimen sanoin). Vaikkakin olen oppinut arvostamaan ja odottamaankin ystävällistä kohtaamista arkipäivän tilanteissa, ihan aina ei vain jaksaisi sitä että kaikkia maailman asioita - vaihtorahasta alkaen - voi kuvailla sanalla 'lovely'.

Vähän kuitenkin epäilen yltääkö Skotlannin syksy näihin ruskan väreihin...

7. Luettele viisi asiaa, jotka esittelisit ihmiselle, joka tulee nykyiseen kotikaupunkiisi ensimmäistä kertaa

1. Ilmaiset julkiset vessat (jos tulija olisi Suomesta, s-etukorttien ja polettien luvatusta maasta). 
2. No okei, perinteisistä tietenkin Stirling Castle ja
3. Wallace Monument
4. High Land Games
5. Boots-kaupan meikkiosaston (olisin halunnut itsekin tietää vähän aikaisemmin, että ketjun omia meikkejä saa alle £2 hintaan/kpl, oli sitten kyse vaikka ripsarista tai sävytetystä kosteusvoiteesta. Opiskelijan lompakko laulaa kiitosta.)

Stirlingin sillat


8. Luettele viisi maata tai paikkaa joissa haluaisit käydä

1. Pohjois-Skotlanti (tää keskiväli alkaa olla jo aika tutkittu)
2. Legoland (vaikka Windsorissa)
3. Pietari (joskus päästävä uudelleen vähän venäjää treenaamaan)
4. Hiroshima (Auschwitz on jo käytynä, tää sopisi hyvin sarjaan)
5. USA (Los Angeles ja New Orleans olisi kiva nähdä omin silmin)Pietari 20149. Mikä on paras päätös, minkä olet elämäsi aikana tehnyt?

12 vuotta sitten päätin kirjottaa viestin suomenkieliselle Alice Cooper -fanifoorumille hehkuttaen uusinta levyä. Yllättäen sainkin sähköpostilla yhteydenoton lappeenrantalaiselta fanilta. Meillä oli paljon yhteistä ja pian sovimme treffit. Eipä silloin olisi kumpikaan meistä uskonut, että reilun kymmenen vuoden päästä asumme perheenä Skotlannissa.


10. Mikä on elämän tarkoitus?

Kulkea avoimin silmin, nähdä kauneus pienissä asioissa, tutkailla asioita myös toisten ihmisten näkökulmasta ja oppia joka päivä jotain uutta.

* * *


Haastan blogit Elämää vihreällä saarella, Seuraava luku ja Auringonkalastaja vastaamaan seuraaviin kysymyksiin:

1. Mikä on lempisanasi tai -lauseesi?
2. Jos saisit loppu elämäsi ajan syödä vain yhtä ruokaa, minkä valitsisit?
3. Mikä on parasta tekemistä sadepäivälle?
4. Tärkein asia, minkä olet oppinut matkustamalla ja asumalla ulkomailla?
5. Mikä oli lapsuudessa lempi kirjasi? Oletko lukenut sitä lapsillesi / toivoisitko heidän lukevan sen?
6. Milloin kirjoitit kirjeen viimeksi (paperilla ja kynällä)?
7. Minkä elokuvan haluat nähdä aina vain uudelleen?
8. Mitä ostit viimeksi?
9. Mitä teit viime viikonloppuna?
10. Mikä on lempiherkkusi?

4 kommenttia:

 1. Ihania vastauksia ja kivoja uusia kysymyksiä!! :) Unkarilainen kanakeitto kuulostaa kyllä eksoottiselta... Ulkonäkö voi pettää ja sitä rataa... ;)

  VastaaPoista
 2. Pitää muuten paikkansa - Unkarissa kaikki mikä näytti tavalliselta (maito, lihapullat, voileivät) maistuivat tosi kummallisilta - ja ruuat joiden nimiä ei pysty lausumaan ja joiden raaka-aineita ei edes halua tietää olivat kaikista maukkaimpia :)

  VastaaPoista
 3. Hih, kiitos haasteesta ja hauskoista kysymyksistä!!! Liebster-haaste saavutti minut jo muutama kuukausi sitten. Ajattelin vastailla kysymyksiisi tässä kommenttiosiossa, kun omassa blogissa tuli vastattua jo toisiin kysymyksiin.

  1. Mikä on lempisanasi tai -lauseesi? "Tee yksi pelottava asia päivässä…"
  2. Jos saisit loppu elämäsi ajan syödä vain yhtä ruokaa, minkä valitsisit? Kanapasta
  3. Mikä on parasta tekemistä sadepäivälle? Koukuttavan kirjan lukeminen / tv-sarjan katsominen, turkinpippuria, Fazerinaa ja popcornia syöden.
  4. Tärkein asia, minkä olet oppinut matkustamalla ja asumalla ulkomailla? Suvaitsevaisuus, kärsivällisyys ja luottamus omiin kykyihin.
  5. Mikä oli lapsuudessa lempi kirjasi? Oletko lukenut sitä lapsillesi / toivoisitko heidän lukevan sen? Mauri Kunnaksen Koiramäen talo. Ihana, ihana kirja, joka tullaan lukemaan lapsilleni uudestaan ja uudestaan, halusivat tai eivät :D
  6. Milloin kirjoitit kirjeen viimeksi (paperilla ja kynällä)? Taisi olla huhtikuussa Espanjassa asuvalle kaverilleni.
  7. Minkä elokuvan haluat nähdä aina vain uudelleen? Hysteria, ihana hyväntuulen elokuva
  8. Mitä ostit viimeksi? Iittalan lautasliinoja tuleviksi lahjoiksi
  9. Mitä teit viime viikonloppuna? Olin Merikarvialla lääkärikaverini valmistujaisissa, jossa vaihdeltiin kavereiden kanssa kuulumisia, syötiin hyvin ja nautittiin intiaanikesästä.
  10. Mikä on lempiherkkusi? Salmiakki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanista vastauksista :) Oi, Mauri Kunnaksen kirjat ovat kyllä ihania, miten olinkin ehtinyt jo ne unohtaa? Omassa lapsuudessa niitä luin paljon päiväkodissa ja koulussa, mutta meillä ei taidakaan olla yhtään omana. Hyvä vinkki pukin konttiin :)

   Poista

On ilo kuulla sinusta!