keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Papereita mä metsästän

Kyllä. Puiseva ja paperisen kuiva aihe tällä kertaa. Kouluun liittyvät jutut edistyvät pikku-pikku-hiljaa (sain jo opiskelijanumeron!) mutta ei siitä vielä postausta saa aikaiseksi.

Sen sijaan olen jonkin verran jo selvitellyt mitä juttuja meidän tulee hoitaa Skotteihin saavuttaessa. Siellä ei ole vastaavaa tahoa kuin meidän maistraatti, jonka rekisterissä kaikki ihmiset olisivat suloisesti kirjoissa ja kansissa kaikkine perustietoineen, kaikkien tarvittavien tahojen käytettävissä. Sen sijaan jokaikiseen laitokseen ja toimistoon kuten pankkiin, äänestysrekisteriin, terveysasemalle, jne.. tulee rekisteröityä erikseen.

Yleisimmät dokumentit mitä pitää olla aina uuteen toimistoon mennessä, ovat todistus osoitteesta (proof of address) - mikä voi itseasiassa olla vaikka sähkölasku (tai muu utility bill) - tietenkin henkkarit ja myös syntymätodistus ja joissain paikoissa myös avioliittotodistus.Skottilaista osoitetta meillä ei tietenkään vielä ole, mutta käväisin tuossa muutama viikko takaperin meidän kylän maistraatissa ja pyysin otteet väestötietorekisteristä (á 7 euroa tai jotain sinne päin). Sain sekä Kaille että itselleni valmiiksi englanninkieliset todistukset joissa näkyy sekä syntymäpaikka, avioliittotiedot sekä alaikäiset lapset. Kätevää. Lisäksi otin molemmille lapsille omat versiot, joissa näkyy syntymätiedot ja tiedot vanhemmista, näitä tarvitaan ainakin kouluun ja päivähoitoon ilmoittauduttaessa.

Enää jäämme odottamaan sitä ensimmäistä toimistoa missä nämä tulee esittää ja miten skotit reagoivat tällaiseen yhdistelmädokumenttiin - jossa vielä lukee osoitekin! (No siinä vaiheessa se tietenkin on vanha osoite).

Lisäksi olemme haalineet kasaan meidän perheen rokotustiedot. Kissalla ne on kätevästi passissa valmiina, mutta meidän muiden piti hankkia tulosteet terveydenhuollosta. Neuvola lähetti kotiin lasten tiedot. Aikuisten rokotetietojen kokoonhaaliminen edellytti vähän enemmän salapoliisityötä.

Itse olen kantanut tiedot paperilla mukana yläasteelta toisen kunnan lukioon ja sieltä taas paperilla Lappeenrantaan. Nyt jopa sain viime viikolla aikaiseksi pyytää meidän terveysasemaa yhdistämään paperitiedot heidän tietokantaansa (olenhan asunut kunnassa vasta 7 vuotta).

Jostain syystä kuitenkin Kain tiedot olivat vielä isomman kiven alla - kunnan terveydenhuollon tietojärjestelmä on uusittu muutama vuosi sitten, eikä meidän terveyskeskuksessa ole lainkaan tietoa hänen lapsuuden, tai edes armeijan aikaisista rokotuksista. Vastauksena työterveydestäkin sai vain "Mitä niillä tiedoilla tekee, kun Suomessa ollaan? Kaikillahan ne on kunnossa." - Nii-in, mutta entäs jos lähdetään ulkomaille..? Lopulta tiedot löytyivät - paperilla - ihanasta vaaleansinisestä neuvolakortista (kiitos anopille sen säästämisestä kaikkien näiden vuosien ajan!) ja sotilaspassin liitteestä.

Ennen muuttoa emme aio ottaa mitään uusia rokotuksia, luotamme siihen että NHS (Britteinsaarten julkinen terveydenhuoltojärjestelmä) pitää meidät kartalla siitä mitä rokotuksia pitäisi olla suomalaisen rokotusohjelmaan sisältyvien lisäksi (aivokalvontulehdus ainakin todennäköisesti).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

On ilo kuulla sinusta!