tiistai 3. maaliskuuta 2015

Kevään kolmas päivä


Eilen illalla kurkattiin ikkunasta ulos, ja ehkä sitä olisi pitänyt osata arvata, että kolmen päivän tuulen tuiverruksen jälkeen näkymä saattaisi olla tällainen.


Maa oli edelleen valkoinen aamulla, lapset raportoivat siitä meille innoissaan jo ennen kuin herätyskello soi. Näin paljoa lunta emme vielä ole Skotlannissa ennen nähneetkään, ja koko aamupäivän satoi lisää. Sängynpohjalta kurkkasin kännykkää ja vähän toivoin ilmoitusta koululta tai yliopistolta, että päivän opetus olisi peruttu - turha toivo. (Myöhemmin päivällä kaupungin sivuilla luki että 8 ala-astetta oli tosiaan tänään kiinni sääolosuhteiden vuoksi).


Lähdin bussipysäkille hyvissä ajoin, koska julkinen liikenne menee täällä aivan sekaisin lumesta. Varustauduin nollakeliin talvivarustein - toppatakki karvareunushupulla, villasukat, talvisaappaat, nahkahanskat. Ja edelläni bussipysäkille käveli paikallinen tyypillisessä asussa - en voinut olla ottamatta kuvaa paljaista nilkoista. Brrrrh!Bussimatka pysäkiltäni yliopistolle kestää normaalioloissa viisitoista minuuttia, ja busseja kulkee viiden minuutin välein. Nyt olin pysäkillä yli 45 minuuttia ennen luennon alkua. Pysäkillä odotteli ihmeen paljon porukkaa (kuvasta näkyy) - tavallisen 5-6 yliopistolle menijän sijaan näytti että puoli luokkaa odotteli bussia - ja pian tajusin miksi. Viiden minuutin odottelu jälkeen ensimmäinen yliopistolle menevä bussi sujahti pysäkin ohi - se näytti olevan niin täynnä että seisovat matkustajat puristuivat ovea vasten. Lisää ihmisiä tuli pysäkille. Seuraava bussi ajoi ohi pysähtymättä. Odottelijoiden lisääntyessä ja neljännen bussin ajaessa täytenä pysäkin ohi pysähtymättä ympärillä olevat alkovat puhua taksin tilaamisesta (20 minuuttia luennon alkuun). Osa odottelijoista luovutti ja lähti takaisin kotiin. Joku soitti kaverin hakemaan autolla pysäkiltä. Kuudes yliopistolle menevä bussi pysähtyi ja livahdin sisään ensimmäisten joukossa. Yli puolet odottelijoista jäi pysäkille täyden bussin sulkiessa ovensa. Matkalla yliopistolle ohitimme vielä pari täpötäyttä pysäkkiä. Olin luentosalissa kahta minuuttia vaille tasan. Onneksi lumi suli iltaan mennessä, tätä yhteiskuntaa  ei selkeästi ole suunniteltu talvea varten.

2 kommenttia:

  1. Kiva lueskella teidän kuulumisia siellä kaukana.

    Suomalaisena on huvittavaa kuulla juttuja siitä kun kaikki menee sekaisia pienestä määrästä lunta. Toki kun asiaa miettii kunnolla, niin ymmärtää miksi täällä meillä osataan varautua talveen ja kaikkialla se ei ole kuitenkaan järkevää.

    VastaaPoista
  2. Moikka :) Jossain iltapäivälehdessä oli juttua, että Helsinki-Vantaa on ollut viimeisen 20-30 vuoden aikana kolmesti kiinni lumen vuoksi - kun täällä tosiaan perutaan vuoroja jos on suurin piirtein mitään valkoista näkyvissä. Mutta tuuleen täällä on varauduttu eri tavalla kun Suomessa, ja se onkin täällä tosi voimakas usein. Hiekkasäkkejä en ollut ennen nähnyt kuin telkkarissa jossain tulvauutisissa, mutta täällä niitä on joka kadunkulmassa pitämässä tietyömerkkejä ja aitoja pystyssä.

    VastaaPoista

On ilo kuulla sinusta!