lauantai 22. marraskuuta 2014

Kaverimme Kela

Olen valmistunut sosionomiksi syksyllä 2012 ja työkuvioiden selvittyä aloitin opintolainan takaisinmaksun (hitaasti mutta varmasti) viime tammikuussa. Silloin en vielä todellakaan ajatellut että vuoden päästä tammikuussa olen jo ottamassa lisää lainaa!

Taisi olla keskikesä kun soitin Kelan opintotukilinjalle ensimmäisen kerran, olin tuolloin vasta jättämässä hakemusta koululle. Kuulin ilouutisen: tukikuukausia on vielä jäljellä yhteen tutkintoon, opintoetuuksia saa ulkomaistakin tutkintoa varten eikä opintoetuuksien myönnöllä ja Suomen sosiaaliturvan piiriin kuulumisella ole keskenänsä mitään tekoa. Lähtökohtaisesti Kelan etuudet pysyvät nimittäin voimassa maksimissaan vuoden ulkomailla oleskelun ajan - ja sitten on epämääräisiä sivulauseita joiden mukaan joissain tapauksissa oikeus voi säilyä myös pidempään.

Rakkauskirje Kelalta ja Jalostajan parasta... Saako Skotlannissa purkkihernaria, arkiruuan pelastajaa?


Opintotuki- ja lainatakauspäätös tuli todella nopsasti vaikka liitteeksi toimitin vain pari sähköpostia koulun Admissions Officelta ja printin koulun sivujen lukuvuosikalenterista (koulu ei ollut vielä ehtinyt postittaa minulle mitään virallisia hyväksymiskirjeitä kun minä hätähousu olin jo hakemusta jättämässä Kelaan).

Olemme myös jättäneet Kelaan hakemuksen sosiaaliturvan soveltamisesta meihin maastamuuton jälkeen. En osaa yhtään arvioida mikä on lopputulos - lennämmekö Suomen huomasta kuin leppäkeihäät muuttopäivästä lukien, vai onnistummeko vakuuttamaan Kelan muuttomme tilapäisyydestä.

Kelan piirissä pysymisessä olisi puolensa (Suomen isompi lapsilisä), mutta toisaalta toivoisin pääseväni tutustumaan myös brittien järjestelmään - ei niinkään siitä näkökulmasta että muuttaisimme kädet ojossa toisten avustuksia anomaan, vaan ammatillisesta mielenkiinnosta. Ja näinhän siinä tulee käymään viimeistään siinä vaiheessa kun Kai saa työsopimuksen - kahden maan sosiaaliturvaan ei voi kuulua yhtä aikaa, ja myöntävä maa määräytyy sen mukaan missä perheenjäsenet ovat töissä.

Ai niin, se vanha opintolaina. Pankissa sanoivat että se vain pääomittuu (?) ja tavallaan yhdistyy tähän uuteen lainaan, eikä tarvitse edes maksaa maksusuunnitelman muutoksesta. Jotkut asiat sujuvat siis jopa ihan näppärästi! (Ja tässä kohden ollaan ajattelematta sitä opintolainan kokonaismäärää parin vuoden kuluttua.)

2 kommenttia:

  1. Tervetuloa Skotlantiin, teemme näemmä tällaisen lennosta vaihdon, sillä itse suuntaamme pian takaisin Suomeen. Toivottavasti viihdytte! Skotlanti on juuri näinä päivinä saanut lisää autonomiaa mitä tulee hyvinvointipalveluihin ja verotukseen, joten pääsette seuraamaan mielenkiintoisia ja historiallisia uudistuksia! http://www.theguardian.com/uk-news/2014/nov/26/scottish-parliament-control-income-tax-welfare-spending

    VastaaPoista
  2. Kiitos linkistä! Pohdinkin mahtaako referendumista olla käytännön seurauksia, ja näköjään byrokratia ottaa oman aikansa.Harmi että te lähdette juuri nyt, olen tykännyt lukea sinun kirjoituksia Skotlannista. Kaikkea hyvää teille Suomeen paluuseen :)

    VastaaPoista

On ilo kuulla sinusta!