sunnuntai 16. marraskuuta 2014

SSSC

SSSC - Scottish Social Services Council - on taho, joka mm. rekisteröi Skotlannissa kaikki sosiaalipalveluissa toimivat työntekijät ja alan opiskelijat, edistää ja säätelee alan koulutusta ja on laatinut alan käytännesäännöt (Codes of Practice). Vähän niinkuin skottien Valvira. Jos Valvira rekisteröisi sosiaalialan työntekijöitä.

Jo ihan ensimmäisessä yliopistolta kesällä saamassani sähköpostissa oli mukana esite, jossa kerrottiin kaikkien aloittavien sosiaalityön opiskelijoiden velvollisuudesta rekisteröityä SSSC:n rekisteriin. Toisen kerran asiasta muistutettiin yliopistolta tulleessa kirjeessä.


Periaatteessa rekisteröityminen on tehty helpoksi. Hakemuksen voi täyttää ja maksaa (£10 opiskelijalta) netissä. Mutta ei-brittiläisenä minulla oli pari mutkaa matkassa. Ensinäkään sivustolle ei voi luoda edes omia tunnuksia ilman NI-numeroa, eli paikallista veronumeroa jota monissa paikoissa käytetään vähän niin kuin henkilötunnusta meillä täällä - ihmisten tunnistamiseen.

Sähköposti SSSC:n toimistolle auttoi, sain tunnarit auki ja pääsin täyttämään hakemusta. Sain myös toimistolta hyvin perinpohjaiset ohjeet: täytän hakemuksen ja printtaan sen, työnantajani vahventaa sen (allekirjoittaa), ja tämän jälkeen lähetän sen postissa heille.

Yksi osa SSSC:n hakemusta oli käytännesääntöjen läpi lukeminen ja niiden hyväksyminen ja vannominen että tulee näitä työssään noudattamaan. Ensimmäisenä näistä tuli mieleen sosiaalialan ammattihenkilön vala, jonka lausuimme sosionomeiksi valmistuessamme. "Minä vakuutan kunnian ja omantuntoni kautta, että ammatissani sitoudun ihmisyyden kunnioittamiseen. Toimintani päämäärä on edistää asiakkaan kykyä ja mahdollisuuksia itsenäiseen elämään ja täysivaltaiseen kansalaisuuteen" ja niin edelleen. 

Skottien säännöt ovat saman henkiset kuin Talentian muovaamat jakeet, mutta ne ovat kuitenkin monisanaisemmat ja huomattavasti yksityiskohtaisemmat. Osa ohjeista oli todella itsestäänselviä:
  • "Kunnioita monimuotoisuutta ja erilaisia kulttuureja ja arvoja",
  • "Pidä kiinni annetuista ohjeista ja menettelytavoista koskien lahjojen tai rahan ottamista asiakkailta",
  • "Erityisesti sosiaalityöntekijänä et saa hyväksikäyttää, laiminlyödä tai vahingoittaa asiakkaita, omaishoitajia tai kollegoita" tai "muodostaa sopimattomia henkilökohtaisia suhteita asiakkaisiin". 
Jotkut taas saivat ihan oikeasti ajattelemaan työntekijän roolia ja vastuuta;
  • "Tiedosta, että asiakkailla on oikeus ottaa riskejä ja auta heitä tunnistamaan ja hallitsemaan heidän ja toisten mahdollisia ja todellisia riskejä",
  • "[et saa] käyttäytyä työssäsi tai työn ulkopuolella tavalla mikä voisi kyseenalaistaa sopivuutesi työskennellä sosiaalipalveluissa",
  • "Tiedosta, että sinä olet vastuussa työstä, jonka delegoit toiselle työntekijälle".
Vahvistettu hakemus lähti tällä viikolla postissa - jostain syystä paperipostin lähettäminen meren yli jänskättää aina, eihän sitä tiedä mihin se päätyy. Käsittelyaika on muutamia viikkoja - varmaa on vain se, ettei opintoja voi aloittaa, ennen kuin rekisteröinti on reilassa. Fingers crossed!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

On ilo kuulla sinusta!