Kuluneet 15 viikkoa (kuulostaa niin lyhyeltä ajalta) ovat olleet rankimmat tähän mennessä sosiaalityön opinnoissa. Rankimmat Skotlannissa. Rankimmat perhearjen pyörityksessä. Päivästä toiseen jatkuva sade, tuuli, kylmyys ja pimeys ovat iskeneet naamaan kuin
Suurin kriisi minulle on ollut ymmärtää sosiaalityön realiteetit Skotlannissa. Julkisten menojen leikkaukset ja kiristykset eivät ole enää sanoja uutisissa tai hallituksen julkaisuissa, vaan olen nähnyt mitä ne aiheuttavat kansalaisille ruohonjuuritasolla. Kurkkua kuristaa ymmärtää, miten sidotut sosiaalityöntekijöiden kädet ovat - mutta hyvää tekee tajuta ettei vika ole työntekijöiden arvomaailmassa, vaan päättäjissä (ja heissä ketkä heidät ovat valtaan äänestäneet??) ja syvälle yhteiskuntaan historian saatossa sisäänrakentuneissa asenteissa ja ideologioissa joita ei yhden sukupolven aikana ehditä korjaamaan, vaikka haluttaisiin. Olen etsinyt lohtua lukemalla suomenkielistä kirjallisuutta sosiaalityön haasteista - jostain syystä helpottaa kun muistaa, ettei kaikki ole täydellistä sielläkään.
Sukeltamalla advocacy-työn arkeen ja tutustumalla skotlantilaisen sosiaalityön syövereihin olen oppinut paljon arvostavasta kohtaamisesta, ja miten tärkeää on antaa aikaa luottamuksellisen asiakassuhteen kehittymiselle. Advocacy-työ on mielenkiintoista siinä, että ammattilaisen ja asiakkaan välistä suhdetta kuvataan sanalla kumppanuus (partnership). Toisin kuin sosiaalityöntekijä, joka voi ja jonka kuuluu esittää ammatillinen arvio asiakkaan tilanteesta, advocacy worker on aina asiakkaan asialla, vaikka joskus se voi tarkoittaa sitä, että päätyy ajamaan asiakkaan puolesta asiaa, joka ei oikeastaan olisi hänelle ammatillisesti arvioiden paras vaihtoehto. Etuna tässä kumppanuussuhteessa on valtatasapaino, jota ei voi saavuttaa sosiaalityössä, jossa toinen tekee päätöksiä toisen rahoista, tai palveluista. Tästä erostako johtunee, että sosiaalityöntekijöitä, jotka voimakkaasti puolustavat advocacy-aatetta pidetään ammattikunnan sisällä jopa 'ärsyttävinä' (Lymbery ja Postle, 2015).
Paikat, joissa harjoitteluuni liittyen vierailin. |
Paras juttu on ehkä kuitenkin huomata, että vuosi on kulunut. Olen selvinnyt! Me olemme selvinneet perheenä! Edessä on tiukka kevät kurssien suhteen, ja koko kesän vietän seuraavassa ja viimeisessä työharjoittelussa. Vuoden päästä alan kirjoittaa lopputyötä. Ja veikkaan, että tämä seuraavakin vuosi tulee menemään hujauksessa.
Rankalta kuulostaa! Mutta mielenkiintoiselta ja mielenkiintoista on lukea sinun kokemuksista! Tsemppiä ja mukavaa joulunodotusta - menettekö jouluksi Suomeen?
VastaaPoistaKiitos, Riitta! :) Itse asiassa vietämme joulun niinkin eksoottisessa kohteessa kuin Inverness - odotan kovasti että päästään näkemään pohjois-Skotlannin ylämaita, ehkä siellä olisi jopa vähän lunta auttamassa meitä pääsemään joulun tunnelmaan :) Ihanaa joulunodotusta teillekin.
PoistaTosi mielenkiintoinen blogi. Kiva kun kerrot opiskelustasi, sen sisällöstä ja käytännöistä.
VastaaPoistaJa vielä lisäys....enemmänkin lukisin tuosta advocacy-työstä.
VastaaPoistaKiitos Pirjo kommentista, ajattelinkin että siitä olisi mielenkiintoista kirjoittaa vähän lisää ja etsiä yhtymäkohtia Suomen systeemeihin. Ensinhän ajattelin ettei Suomessa ole mitään vastaavaa olemassakaan, ennen kuin tajusin että esimerkiksi Rikosuhripäivystyksen tukihenkilötoiminta liippaa periaatteiltaan ainakin todella läheltä sitä.
Poista