lauantai 4. huhtikuuta 2015

Kiireinen viikko

Lukalla alkoi pitkä kahden viikon pääsiäisloma koulusta. Viimeinen kouluviikko ennen lomaa olikin täynnä äksöniä. 

Mitali Sea Lifesta

Maanantaina luokka kävi retkellä Sea Life -akvaariossa (jonka olemassaolosta emme edes tienneet ennen tätä) Loch Lomondilla  ihmettelemässä mustekaloja ja muita mereneläviä. 

Keskiviikkona luokka suuntasi meidän lähi-Tescoon tutustumaan ruokakaupan arkeen - heviosaston ihmeisiin, paistopisteeseen, kalatiskiin ja juustohyllyyn. Kai oli mukana yhtenä vapaaehtoisista vanhemmista luotsaamassa lapsikatrasta ja pääsi todistamaan miten hyvin Lukakin osasi tehdä annettuja tehtäviä ja osallistui luokan mukana. 

Torstaina oli viikon viimeinen koulupäivä ennen lomaa. Aamulla luokka kävi kirkossa (läheinen presbyteriaaninen kirkko, mikä on Skotlannissa valtiokirkkona) ja koulun jälkeen Luka oli kutsuttu ensimmäistä kertaa kaverisynttäreille Skotlannissa. 


Juhlat pidettiin noin puolen tunnin ajomatkan päässä meiltä, Cumbernauldissa, sisäleikkipuisto Adventure Planetissa. Se on kuin iso Hoplop, jossa pojat juoksivat päät märkinä ja viettivät hauskan parituntisen. Autottomina emme olisi millään päässeet mukaan juhliin, jos yksi luokkalaisten äideistä ei olisi ottanut meitä kyytiin. Nyt olemme tutustuneet jo kahden luokkalaisen äiteihin ja numeroita on vaihdettu ja Luka on toivotettu tervetulleeksi luokkakaverin kotiin joku päivä koulun jälkeen. Pikku hiljaa alamme siis saamaan verkostoja täälläkin. On ihana nähdä miten luokkalaiset ovat ottaneet Lukan kaverikseen, ja vielä haparoiva kielitaito on sivuseikka.

Saimme koulukaverin äidiltä myös loistavan vinkin - Stirlingin linnaan pääsee ilmaiseksi ne, jotka asuvat ns. muinaisen Stirlingin muurien sisäpuolella, ja Riverside kuuluu tähän alueeseen! Lähdemmekin pian kokeilemaan passien ja council tax -laskun kanssa jos tosiaan säästämme £37 linnakierroksella.


Minä valmistaudun parhaillani sosiaalityöntekijä & asiakas -roolileikin nauhoitukseen ja raportin kirjoittamiseen. Tämä on ollut haastava kurssi, myönnän sen. Aamupäivisin olemme käyneet luennoilla läpi teoriaa käytännön asiakastyöstä, miten teoriaa sovelletaan käytännössä ja miten tehdään tietoon perustuvia arvioita asiakkaiden tarpeista ja olosuhteista. Iltapäivät on omistettu roolileikkiharjoituksille. Meidät on jaettu kolmen hengen ryhmiin, ja meille on jaettu parin lauseen mittaisia skenaarioita, joista omaksumme roolimme (sosiaalityöntekijä ja asiaskas) ja vedämme sitten siitä lonkalta 10 minuutin haastattelun, jota kolmas meistä tarkkailee ja kommentoi - ja tietenkin luennoitsija kiertelee haukkana luokassa ja parkkeeraa ihan viereen juuri sillä hetkellä kun punainen lanka katoaa mielestäsi ja pokka pettää. Ihmettelemme vuorotellen sitä, miten tämä voi tuntua näin vaikealta - ihan kuin emme olisi koskaan ennen puhuneet ihmisten kanssa (tai tehneet työksemme sosiaalialan työtä!!)

Muutamia juttuja, jotka ovat uusia minullekin:

  • Jokaisen haastattelun aluksi meidän tulee selostaa eräänlainen 'terms and conditions' -tyyppinen lauselma luottamuksellisuudesta ("Kaikkea mitä sanot voidaan käyttää sinua vas.." ei, kun "Kaikki nyt keskustelemamme on luottamuksellista, mutta saatan joutua jakamaan tietoa oman toimistoni työntekijöiden kanssa, ja mikäli kerrot jotain mikä saa minut huolestumaan sinun tai toisen henkilön hyvinvoinnista, saatan joutua viemään sanaa eteenpäin, mutta  tässä tapauksessa pyrin ensin keskustelemaan asiasta kanssasi.") 
  • Lähes jokaiseen väliin, jos työntekijä kysyy tai ehdottaa jotakin, pitää heittää 'Is that all right?' jotta on kohtelias.
  • On myös kysyttävä asiakkaalta miten hän toivoo itseään kutsuttavan (etunimellä vai Mr/Ms/Mrs
  • Asiakkaan haastattelua ei saa kutsua asiakkaalle haastatteluksi (liian virallista), mutta ei myöskään jutusteluksi (chat).
Vaikeutena on muistaa kymmenen minuutin haastattelussa kaikki mitä vaaditaan, mutta osattava kuitekin olisi olla empaattinen ja avoin, muistaa esittelyt ja selitykset, jatkosuunnitelma ja yhteenveto. Näiden kaikkien osaamista vaaditaan, ennen kuin meidät lasketaan ensimmäiseen työharjoitteluun elokuussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

On ilo kuulla sinusta!