tiistai 18. lokakuuta 2016

Skotlantia ristiin rastiin

Viime viikolla saimme harvinaisia vieraita Suomesta, ja heidän kanssaan näimme enemmän Skotlantia kuin osasimme odottaakaan. Skotlanninvisiitti oli osalle vieraistamme ensimmäinen, joten halusimme näyttää parhaat puolet, no, kaikesta mitä Skotlannilla on tarjottavanaan. Kohteita suunnitellessamme meidän piti huomioida paitsi rajoitettu aika (4 päivää), alati vaihtuva syksyinen sää, ja myös ryhmämme koko ja kokoonpano - 8 henkeä ja ikähaitari 4-71 v. Tässäpä haastetta kerrakseen, mutta aika hyvin me onnistuimme päiväohjelmat ja reissut sumplimaan niin että kaikki pysyivät matkassa mukana. 
Näköala Wallace Monumentilta


Omilla nurkilla Stirlingissä pärjäsimme omin jaloin, henkilöautolla ja paikallisbusseilla - ja tarpeen tullen jakaannuimme pienemmiksi ryhmiksi. Päiväreissulle Edinburghiin kuljimme junalla, jonne pääsimme älyttömän edullisesti ryhmälipulla (£40.40 edestakaisin koko konkkaronkka). Perillä pääkaupungissa hyppäsimme hop on hop off -bussiin, joka vähän suolaisella hinnallaan (£78 kahdeksalta hengeltä) tarjosi meille paitsi mielettömät nähtävyydet vanhassa kaupungissa, kuljetti meitä juna-asemalta museoon ja shoppailemaan ja taas takaisin.
  

Jännin päivä oli kuitenkin sunnuntai, jolle olimme varanneet meille ihan oman pikkubussin ja oppaan, joka ajelutti meidät aamutuimaan Loch Lomondille. Reissu ei kuitenkaan huipentunut vielä siihen, sillä kuski ajelutti meitä ympäri ämpäri keski-Skotlannin Trossachs-kansallispuiston vuorimaisemia ja aina Forth Bridgelle asti, ennen kuin auringon laskiessa palasimme Stirlingiin istumalihakset hellinä mutta muistikortit pullollaan mahtavia kuvia. Tämä reissu kuskeineen päivineen kustansi noin £225, mutta oli joka pennin arvoinen kokemus - suosittelen ehdottomasti kaikille jotka Skotlannissa liikkuvat vähän isommalla porukalla.


Loch Lomond - BalmahaLoch Katrine
Ehkä söpöimmät burgerit ikinä.


Forth Road Bridge


Limekilns
Niin se kiertoajelun huipennus, se oli ehdottomasti Culrossin historiallinen kylä Firth of Forthin rannalla, jonne kuski meidät toi illan viimeisenä etappina. Tässä kylässä, sen kirkossa ja kaduilla on kuvattu monta Outlander-sarjan kohtausta, mm. noitaoikeudenkäynti ja yrttien keräilyä puutarhasta. Kuvissa näkyvissä, jopa 900 vuotta vanhoissa (!!) taloissa asutaan edelleen, vaikka miljöö on todellakin kuin suoraan historiallisesta elokuvasta. Ehdottomasti vierailun arvoinen paikka kaikille skottihistorian ystäville, vaikkei Outlanderista välittäisikään.Auringonlaskussa jopa hiilivoimala voi näyttää hyvältä.

4 kommenttia:

 1. Voi että taas ja yhden kerran, mä aina ilahdun yhtä paljon sun uudesta postauksesta. Ihania kuvia, kamala ikävä.

  -anne-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anne :) Täytyy myöntää että tulit mieleen kun tuonne Culrossiin tupsahdettiin, toivottavasti ehdit siellä joskus käymään ellet jo sitten ole aiemmin.

   Poista
  2. No en kyllä ole, vielä! Ehdottomasti tutkimusmatkan arvoinen paikka. Toivottavasti jo seuraavalla kerralla kun Skotlanti kutsuu :)

   -anne-

   Poista
 2. Outlanderin kuvauspaikoista myös Falkland, Fife on aika lähellä Culrossia. Sekin on kiva.

  VastaaPoista

On ilo kuulla sinusta!