tiistai 3. toukokuuta 2016

Oikeaoppiset lastenjuhlat

Skotlantilaisten lasten syntymäpäiväjuhlien etiketti. Siinä seikka, jota emme osanneet ennakoida reilu vuosi sitten vasta maahan muuttaneina. Onneksi Luka kutsuttiin luokkakaverin synttäreille viime keväänä melkein heti muuttomme jälkeen, ja ehdimme kokemuksen perusteella ymmärtää, että täällä kotona pidettävät, "kakku, leikkiä ja vanhemmille kahvit" -tyyppiset lastenkemut ovat täysin utopistinen ajatus ja vältyimme kaikenpuoliselta hämmennykseltä. Vuosi sitten meillä ei kuitenkaan ollut tarpeeksi paikallistietämystä edes yrittää järjestää 'oikeita' juhlia, joten vietimme synttärit perhepiirissä. Nyt, vuoden viisaampina osasimme laittaa opit käyttöön. 




Tähän mennessä Luka on käynyt viisillä 6-8-vuotiaiden poikien kaverisynttäreillä ja tämän empiirisen tiedon perusteella väitämme, että oikeaoppiset juhlat tulee ensinäkin järjestää poissa kotoa. Paikaksi sopii lapsiystävällinen mesta, missä lapset pääsevät liikkumaan ja pitämään ääntä, kuten vaikka hoplop-tyyppinen leikkipaikka (softplay), laskumäki (tubing) tai urheilukeskus. Tai keilapaikka, jonka Luka valitsi.




Tällaisen juhlapaikan järjestäminen maksaa noin £10 per lapsiosallistuja - kymmenen hengen bileistä siis vähintään £100 lasku helpostikin. Hintaan tosin kuuluu usein juhlalle omistettu tila pöytineen ja tuoleineen, ohjattua toimintaa, mehutarjoilu ja lämmin ruoka (hamppareita, hot dogeja, pizzaa). Ja parasta tietysti vanhemman näkökulmasta: siivous. Kotia ei tarvitse puunata ennen eikä jälkeen vieraiden käynnin, eikä tarvitse tuhrata keittiössä vääntämässä leipomuksia, joita lapset eivät kuitenkaan malta syödä.




Ja se synttärikakku. Olen nyt viidesti todistanut sitä ihmettä, että vaikka kakku tuodaan pöytään kynttilät palaen, lapset ja aikuiset riemumielillä laulavat Happy Birthday ja hihkuvat Hip, hip, hooray synttärisankarin kunniaksi, niin kakku katoaa takaisin kulisseihin välittömästi kynttilöiden puhalluksen jälkeen, palatakseen sitten hetken kuluttua takaisin uudessa muodossa: lautasliinoihin käärittyinä neliskulmaisina annospaloina, jotka jaetaan juhlavieraille kotiinlähdön hetkellä mukaan otettaviksi. Synttärisankari puolestaan vie kotiin mukanaan lahjat, ja avaa ne vasta siellä.



Lapsilla oli hauskaa, keilat kaatuivat, hot dogit maistuivat ja kaikki meni suunnitelmien mukaan. Mutta yksi juttu me täysin unohdetiin. Juhlakassit. No onhan niitä Suomessakin (mekin askarreltiin lasten läksiäisjuhliin), mutta täällä niitä myydään sekä valmiiksi koottuina ja 'kokoa itse' -tyyppisinä ratkaisuina, ja vanhemmat käyttävät yllättävän paljon rahaa ja vaivaa pussien kokoamiseen. Usein se kakkupalakin sujautetaan sinne pussin täytteeksi. Ja meitä vähän hävettää, kun muistimme koko asian juhlia edeltävänä iltana. Mutta menköön tämän kerran maahanmuuttajuuden piikkiin.

2 kommenttia:

  1. Onpa hauska lukea eri maiden synttärikulttuureista. En olekaan ennen tuosta kakun jakamisesta kotiin vietäviksi paloiksi kuullutkaan. Onkohan muuallakin tapana vai joku Skotlannin oma juttu. Täällä meillä päin Saksaa synttäreitä voi järjestää myös kotona, vaikka toki erilaiset museot/leikkipuistot/ratsastussynttärit jne ovat myös tavallisia. Kirjoittelin joku aika sitten näistä saksalaisista tavoista blogiinikin. http://www.rantapallo.fi/lempipaikkojani/2015/12/11/lastensynttarit/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävinkin lukemassa postauksesi - aika erilaiselta vaikuttaa vanhempien vaivannäköä ja aikaa jos verrataan. Ihanalta kuulostaa kyllä saksalainen tyyli, monenlaista pientä perinnettä. Ja toki ehkä voi olla jotain eroja siksikin että meillä on kokemusta vain poikien synttäreistä, jotka ehkä helpommin sitten suuntautuvat liikuntaan. Metsäsynttärit olisivat kyllä tosi siistit - täällä luonnossa liikkuminen ei harmi kyllä ole kovin in. Ehkä epävakaa sääkin sitä selittää.. :)

      Poista

On ilo kuulla sinusta!