maanantai 28. joulukuuta 2015

Jouluinen Inverness

Nyt on joulut vietetty ja ajettu yli 600 kilometrin road trip ympäri pohjois- ja länsi-Skotlantia. Mahtavat maisemat vilisevät yhä silmissä ja monta hienoa paikkaa tuli nähdyksi. Oman auton kanssa reissaaminen antoi meille mahdollisuuden kierrellä ja pysähdellä mielemme mukaan, mikä myötävaikutti valtaisan kuvasaldon kertymiseen. Aionkin jakaa reissujuttuja neljään postaukseen. Koska joulu on ollut ja mennyt, aloitan matkan alkutaipaleella ja tunnelmillamme jouluisessa Invernessissä. Emme olleet aiemmin käyneet Ylämailla, joten yllätyimme siitä miten lähellä olemme koko ajan asuneet mielettömiä vuorimaisemia joiden olemassaolosta emme ole tienneet mitään. Heti alkumatkasta Perthin jälkeen tie kiipesi ylös jyrkkiä rinteitä laskeutuakseen taas valtavien kuusien lomasta laaksoon, jossa pysähdyimme kahville Pitlochryn kylässä. Pian sen jälkeen tie jatkoi nousuaan ja joka puolella aukesivat Cairngormsin kansallispuiston karut ja puuttomat vuoret. Vaikka A9-tie on suurilta osin nelikaistainen ja runsaasti liikennöity, ympäröivät maisemat olivat mahtavat - tuijottelimme auton ikkunoista silmät pyöreinä ja bongailimme kilpaa lumisia huippuja horisontissa. Sitten huomasimme olevamme keskellä räntäsadetta ja tienpenkoilla näkyi kasaantunutta loskaa. Lumi kuitenkin katosi taas yhtä äkkiä kuin oli ilmestynytkin, ja lounalle Aviemoressa pysähtyessämme sitä näkyi enää kylää ympäröivien vuorien huipuilla (Kiitos Riitta pysähdysvinkeistä!)


Ensimmäistä kertaa näimme puisia mökkejä Skotlannissa ja bongasimme tien päällä useamman lumiaurankin.
Perillä Invernessissä joulunajan aukioloajat sekä oikutteleva sää rajoittivat meidän aktiviteetteja ja rankkasateiden pauhutessa ulkona vietimmekin aika paljon aikaa hotellissa. Tämä oli ensimmäinen kerta kun vietimme joulua ihan vain oman perheen kesken ja yritimmekin parhaamme mukaan tasapainoilla 'ollaan vaan ja vietetään pyhiä yhdessä rennosti' ja 'yritetään nähdä mahdollisimman paljon uusia paikkoja loman aikana' agendojen välillä. Hotelli auttoi meitä tässä ensimmäisessä tavoitteessa, siellä oli nimittäin todella panostettu lapsiperheiden jouluun - lapset pääsivät tapaamaan pukkia hotellin aulassa ja pienet paketitkin mukaan, ja joulukuusia ja alla näkyvän kaltaisia pukkipatsaita oli siellä ja täällä. Ainoa ärsyttävä asia oli alakerran ravintoloissa ja aulassa raikaava sesonkiin sopiva soittolista jolla taisi olla yhteensä viisi biisiä ja ne todellakin oppi ulkoa neljän yön visiitillä. Mahtavaa oli sen sijaan se, että hotellissa oli lämmitetty uima-allas ja saunaosasto jonne myös lapset olivat tervetulleita (ei mitenkään itsenstäänselvyys Skotlannissa). Ei se nyt ihan perinteinen joulusauna ollut, mutta kelpasi meille.


Visiittimme ainoa aurinkoinen päivä oli joulupäivä, jolloin kaikki paikat Invernessin keskustassa olivat kiinni. Käytimmekin tilaisuuden kuvien räpsimiseen keskustaa halkovan Ness-joen varressa ja seuraavana päivänä saimme keskittyä Boxing Dayn alennusmyynteihin ja sateelta piileskelemiseen kaupungin high streetin ja East Gate -ostoskeskuksen kaupoissa pyörien. East Gate oli yllättävän suuri, ehkä koin pientä kateutta verratessani sitä meidän Stirlingin Thistles-ostariin, vaikka suurin piirtein samat kaupat sieltäkin löytyy. 

Inverness castle
Meitä on Skotlannissa hemmoteltu jo niin monilla historiallisilla linnoilla, ettemme osanneet olla kovin vaikuttuneita Invernessin keskustaan vasta vuonna 1836 rakennetusta linnasta, joka ulkonäöltä muistutti paljon Ballochin linnaa. Ballochin linnan tavoin Invernessin linna on edelleen toimistokäytössä ja toimii nykyään paikallisena tuomioistuimena - eikä sinnekään siis pääse sisälle pällistelemään. Mutta oli se pimeällä ja valaistuna ihan hienon näköinen.


Paikallisen Tescon pihalla vähän yllätyin siitä, että gaelinkieliset ohjetekstit olivat etusijalla englanninkielisiin nähden (ja opin että polkupyörä on baidhsagal). Vasta tämän jälkeen huomasin, että gaelinkieliset nimet olivat myös katukylteissä ja tienviitoissa rinta rinnan englanninkielisten paikannimien kanssa - ja että tämä tapa on yleinen Invernessin lisäksi monissa muissa paikoissa kotoisen keski-Skotlannin pohjoispuolella.


Ness-joki virtasi todella huimaa tahtia ja sen pinta oli tavallista korkeammalla. Eikä ole muuten sattumaa että Invernessissä virtaa joki nimeltä Ness - inver tarkoittaa joen suuta. Nessistä puheen ollen, Loch Nessin myyttisellä asukilla on selkeästi paikka paikallisten bisnesten sydämessä, sen mukaan on nimetty ravintoloita, lomamökkejä ja hotelleja, ja Nessie on ikuistettu patsaisiin, kyltteihin ja vaikkapa tähän alla näkyvään kaupan seinään.


Mekin kävimme Nessietä bongailemassa, siitä seuraavassa potauksessa lisää.

2 kommenttia:

  1. Kiva kuulla että vinkeistä oli hyötyä! Aivan upeita valokuvia. Maisemat tuolla Ylämailla on suorastaan henkeäsalpaavat, kesät talvet. On ilo asua tässä maassa vaikka tuota sadettaa riittää riesaksi asti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta! Lumi kyllä tekee oman vaikutuksensa, onko se sitten suomalainen joka sisällä sykähtää sen nähdessään, mutta kesällä olisi kyllä kiva päästä patikoimaan noihin maisemiin.

      Poista

On ilo kuulla sinusta!