sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Family Ceilidh

Me päätimme jo ennen muuttoa, että osallistumme täällä tapahtumiin mitä eteemme tulee, ihan vain nähdäksemme ihmisiä ja tutustuaksemme paikalliseen kulttuuriin. Riemastuinkin kun koulusta tuli kutsu perhe-ceilidhiin. Ennalta tiesin, että ceilidh on skotlantilaista kansanmusiikkia. Se riitti, liput ostettiin.


Perhelippu maksoi £10, ja siihen sisältyi virvokkeita ja kahdeksi ja puoleksi tunniksi musiikkia ja tanssia. Koulun ruokasali on muutettu tanssisaliksi. Paikalla oli paikallinen orkesteri ja ihanan kärsivällinen tanssinohjaaja. Lapset keräsivät tanssikortteihin leimoja - kolmella leimalla sai pienen palkinnon. Ensimmäiset tanssit istuimme ja katsoimme, ja sitten Lukankin (ja minun) oli jo pakko päästä mukaan pyörimään. 


Tässä alla on video mistä voi tarkistaa, miltä tanssi olisi voinut näyttää. Kun tanssilattialla on kuitenkin pääasiassa 5-10 vuotiaita lapsia ja muutama vanhempi (joista yksi Suomesta), muutamat tanssit päättyivät lähinnä hämmentyneeseen sekasortoon, mutta hauskaa onneksi riitti kaikilla, eikä ketään haitannut jos kuviot eivät nyt ihan menneet kuten alla olevassa videossa. Kiva oli myös huomata, että vanhemmat tuntuivat tuntevan biisit ja liikkeet ulkoa kokemuksen tai äidinmaidon myötä - kulttuuria pidetään elossa ja näin siirretään eteenpäin.


Tanssien välissä naposteltiin nyyttäriperiaatteella tuotuja leivoksia ja herkkuja, ja meille esiintyi Stirling Gaelic Choir. Ensimmäistä kertaa kuulimme gaelin kielistä laulua (jostain syystä TV:n gaelinkielistä Alba-kanavaa ei ole tullut katsottua vaikka mahdollisuus siihen olisikin...). Lukan koulussa on kaksi gaelinkielistä luokkaa, ja täällä esimerkiksi juna-asemilla paikat on kirjoitettu kahdella kielellä: Stirling - Sruighlea. Kuorosta oli paikalla vain kourallinen laulajia, eikä meno ollut yhtään niin pönöttävää kuin alla olevassa videossa, mutta saman biisin he vetivät. Lisäksi pääsimme laulamaan yhden säkeistön toisesta laulusta yhteislauluna. Olen opiskellut useampia kieliä, mutta gaeli vaikuttaa kyllä ihan erilaiselta kuin mikään niistä! Naisilla videossa on muuten Stirlingin tartaanista hameet, sama kuvio kuin minun kaulahuivissa. Kiva tunnistaa jo tällaisia yksityiskohtia.Ceilidh-ruutu avattu!


Eikä täällä muuten vielä mikään kesä ole. Mehu- ja keksitauon aikana koulun ruokasalin kattoikkuna peittyi rännästä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

On ilo kuulla sinusta!