maanantai 16. maaliskuuta 2015

Kehittävää psykologiaaNyt on jo toinen opintojakso finaalissa (mihin nää viikot kuluvat?) ja kehityspsykologia on suurinpiirtein käsitelty A:sta Ö:hön. Keräsin taas vastaan tulleita sanoja dokumenttiin jemmaan. Pääsin lukemaan esseeni tausta-aineistoksi teoriaa 1900-luvun alusta alkaen, joten sanoja on taas laidasta laitaan.  

Tykkäsin tämän kurssin tehtävästä. Tarkkailin lasta kolme tuntia ja kirjasin siitä teoriaa reflektoivan raportin. Vähän samansuuntaisen tehtävän muistan tehneeni jo sosionomikoulutuksessa, mutta nyt mentiin ihan eri tasolle teorian käsittelyssä. Psykologia on siitä jännä tiede, että voi ikään kuin valita mihin uskoo, mikä tuntuu itselle ja omaan maailmankuvaan sopivimmalta. Haasteena ehkä aineiston laajuus ja se että pitäisi käsittää mistä teoriassa on oikeasti kyse, ennen kuin alkaa heittelemään sitaatteja. 

Meidän koulun kirjastossa on rakastaminen sallittu ja huutavan ruuan nauttiminen kielletty.

Sosiaalityöntekijöiden ammatti on Skotlannissa historiallisesti kehittynyt lähinnä oikeuslaitoksen työkaluksi - avuksi arvioimaan ihmisten riskialttiutta sekä syytetyn että uhrin penkillä. Ensimmäisestä kurssista asti meille on paasattu vastuullisuudesta (accountability) - miten sosiaalityötä pitää tehdä sääntöjen mukaan ja siten että voi tarvittaessa puolustaa kaikkia omia ammatillisia päätöksiään vaikka oikeudessa. En ensi alkuun ymmärtänyt miten tärkeästä asiasta on kyse, ennen kuin luin, että istuva pääministeri vaatii sosiaalityöntekijöiden joutuvan 5 vuodeksi vankilaan, mikäli he epäonnistuvat lasten seksuaalisen hyväksikäytön ehkäisemisessä. Jaiks.

Uusi opintojakso (Theory and practice of social work) alkaa tänään, ja odotan että tämä valottaa minulle enemmän Skotlannissa tehtävän sosiaalityön käytäntöä. Kurssitehtävä on ainakin erilainen - 10 minuutin kahden opikelijan videoitu roolinäytelmä (toinen on asiakas ja toinen on sosiaalityöntekijä), ja kirjallinen reflektio siitä mikä kaikki meni pieleen mitä ammatillisen kehittymien tarpeita itsessään havaitsee videon perusteella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

On ilo kuulla sinusta!