keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Joulun odotusta stirlingiläisittäin

Luka kävi tänään koulukaverin luona koulun jälkeen. Kotimatkalla kuuden aikaan Luka viiletti ilman takkia ja omakin talvitakkini tuntui ylimääräiseltä - lämpöä kun oli 11 astetta. Lauantaiksi on luvattu 14. Eli ei kovin talviset tunnelmat täällä. Tässä kuitenkin kuvia marras-joulukuulta.


Todistusaineistoa, että puolen päivän verran Ochileilla oli talvi.

Kaupunkien jouluvalot syttyivät marraskuun puolivälissä, ja sen jälkeen kaikki sesonkiaikaan liittyvä on tuotu rytinällä kauppoihin ja katukuvaan. Joulupukki ja oikeat (!) porot bongattu, ja ostarilta löytyy toki myös joulupukin pajana toimiva piparitalo, joka ei kuitenkaan ole gingerbread - vaan tietysti paikallisen herkun mukaisesti shortbread house.


Lasten koulussa joulu on näkynyt viime viikkoina monella tavalla - on ollut joulukonserttia, joulukuvaelmaa (nativity), joulujuhlaa (party) ja ensi viikolla edessä on vielä joulukirkko. Lapset ovat kantaneet kotiin viisitoista joulukorttia kavereilta, mikä on tullut vähän yllätyksenä, kun Leon ei edes tiedä päiväkotikavereidensa nimiä. Ilahduttaa, että kavereita kuitenkin riittää.
Odotamme kaikki jo innolla alkavaa lomaa, ja pientä matkaa Invernessiin. Miksi sinne? Varasimme hotellin jo syyskuussa, ajatuksenamme viettää joulu poissa kotoa ja kotikuvioista, nähdä matkalla lisää Skotlantia ja käydä jossain missä emme ole ennen käyneet. Toivon, että ajokeli olisi hyvä (koska ei talvirenkaita), mutta samalla toivon salaa myös, että näkisimme lunta ainakin kaupunkia ympäröivien vuorten rinteillä, tulisihan siitä ainakin vähän jouluisempi olo.


Falkirkin high street joululoistossa.


Inverness on Skotlannin pohjoisin iso kaupunki ja Ylämaan hallinnon keskus. Paljon muuta en paikasta vielä tiedäkään, paitsi että sen rannoilta on mahdollista hyvällä tuurilla bongailla meressä polskivia delfiinejä. Jos kokeneempi skotlannin kävijä tätä eksyy lukemaan, vinkkejä otetaan vastaan, mitä muuta mielenkiintoista nähtävää siellä olisi?

Kertaluontoinen räntäsade ikuistettu, eipä kestänyt kauaa se huvi.

9 kommenttia:

 1. Mä kävin Invernessisä reilu kuukausi sitten ja vuortenhuipuilla oli jo silloin lunta eli eiköhän se vielä siellä ole :D

  Invernesshän on lyhyen bussimatkan päässä Loch Nessiltä ja mä käytin suurimman osan mun Invernessin päivästä siellä. Kannattaa kyllä ehkä tehdä jotain researchia ennen sinne lähtöä. Mä otin bussin linnalle kun ajattelin sen olevan ns. keskeistä Loch Nessiä ja siellä olevan kävelyreittejä järven rannalla ymv. mutta ei kyllä mitään sinnepäinkään! Edes järven rannalle ei päässyt jossei maksanut sisäänpääsymaksua linnan raunioille (jotka oli tosi lamet verrattuna moniin raunioihin mitä täällä on nähty). Siitä kylästä ennen linnaa (hyvin on nimet hallussa) lähtee tosi monta kivaa patikkapolkua, sekä tosi lyhyitä ja helppoja että haastavampia :) Muttajoo Loch Nesshän on se the nähtävyys Skotlannissa että jos aikaa on niin kannattaa käydä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jasmin, me olimme meinaan juuri ajatelleet että hurautamme autolla sinne Loch Nessin linnalle - mutta tulinkin kokemuksestasi toisiin aatoksiin. Järvi ja Nessie käydään kyllä tsekkaamassa, mutta luulisi että pitkän järven rannoilta löytäisi toisenkin bongailupaikan :) (Googlaankin ton kylän seuraavaksi)

   Poista
 2. Invernessistä itään päin on Culloden moor missä ehdottomasti itse haluan joskus käydä. TOsin taistelukenttä ei ehkä ole kovin jouluinen vierailupaikka :) Loch Nessillä voi käydä vaikka tunnin pituisella 'risteilyllä', kävin itse syyskuussa.

  -anne-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä vaihtoehto, en ollut ajatellutkaan veneilyvaihtoehtoa. Tsekkasin nopeasti että ainakin yksi lafka kruisailee vuoden ympäri, eli jouluinen ajankohtammekaan ei olisi este. Pistetään korvan taakse, kiitos Anne :)

   Poista
 3. Ihania kuvia!
  Joulukorttikulttuuri on herättänyt mussakin vähän ihmetystä. Jotkut host-vanhempieni melko kaukaiset sukulaiset ovat muistaneet minuakin joulukortilla, vaikka oon tavannut tyypit kerran, ja ollaan ehkä korkeintaan vilkastu toisiimme päin. Joulukortteja on sadellut myös perheen iso- ja isoisovanhemmilta, ja oon nyt vähän sormi suussa sen kanssa, pitäiskö munkin lähettää jotain joulukortteja (en kyllä oo pannut tikkua ristiin asian kanssa)... No, mut meillä on olkkarin yksi seinä lähes täynnä joulukortteja (mun oma kuuden kortin kokoelma on hyvin mitätön siihen verrattuna), eli ehkä täällä on vaan tapana muistaa serkun kaverin kaimaakin joulukortilla. No, jos totta puhutaan, niin en kyllä valita, sillä joulukortithan on aika ihania!
  Mulla ei oo viikkoa enempää kokemusta Skotlannista ylipäänsä, mutta innolla odottelen postauksia Invernessistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta mitä kirjoitit korteista - ylipäätään korttikulttuuri on ihan eri sfääreissä kuin Suomessa. Meillä on keskustan ostarilla 3 eri korttikauppaa. Joissa myydään vain ja ainoastaan kortteja kaikkiin mahdollisiin eri tarkoituksiin jopa niin runsaasti, että välillä on vaikea löytää tiedätkö sellaista tekstitöntä versiota jossa ei lue "serkkupojalle lämpimät terveiset valmistumisen johdosta" -tyyppisen tarkasti - vaan terveisen voisi kirjoittaa (gasp) vaikka ihan itse omin kätösin. Me taivuimme joulukorttitulvan edessä ja Luka taiteili kaikille luokkakavereille kortit. Ensi vuonna osataan jo ennakoida, eikä näin viime tipassa :)

   Poista
  2. 'taiteili' - siis kirjoitti 'to ..., from Luka' valmiisiin kortteihin, kuten tapana täällä on.

   Poista
 4. Vietin just pari tuntia Invernessissä lauantaina kun olin kotimatkalla Forresista :)
  Yleensä käyn pikku luomukahvilassa siinä odotellessa, on keskustassa:
  http://www.nourish-inverness.co.uk/organic-vegetarian-cafe/

  Mukavia pysähdyspaikkoja A9:n varrella ovat Pitlochry- ja Aviemore-kylät, vähän sellaisia turistirysiä mutta varsinkin joulunaikaan kyllä nättejä.
  Lumet oli melkein sulaneet kukkuloilta, harmi!!

  Invernessistä itään on kans pieni Nairn-kylä ja siellä on hieno merenranta.
  Invernessissä voi käydä katsomassa linnaa ulkopuolelta (sisälle ei pääse).

  Oikein mukavaa reissua ja joulua teille! Kuvia odotellaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta kaikista vinkeistä, juuri sopivasti kun tänään aletaan tekemään reissusuunnitelmaa. Tärkeintä on irtiotto arjesta ja viettää aikaa perheen kanssa, mutta sekin on helpompaa jos ainakin osa jutuista on suunniteltu etukäteen :)

   Ihanaa joulunaikaa teille!

   Poista

On ilo kuulla sinusta!