maanantai 22. kesäkuuta 2015

Stirling Military Show 2015

Lauantaina suuntasimme kaupungin keskustaan katsomaan mitä tarkotti Armed Forces Day ja miltä näytti Stirling Military Show. Samalla pääsimme ensimmäistä kertaa näkemään täällä yleistä kansanjuhlan muotoa - paraatia. 


Paraatissa marssivat säkkipillinsoittajia (nuorimmat ehkä noin 10-12 -vuotiaita), heidän jäljessään veteraaneja tummissa puvuissa, sitten maastopukuisia sotilaita ja lopuksi siniharmaissa asuissa vielä jokin nuorien komppania. Paraati kulki poliisien ja sotilaspoliisien ohjaamana keskustasta King's Park -puistoon ja matkalla siihen liittyi veteraanien moottoripyöräklubi ja toisen maailmansodan aikaista sotilasajoneuvokalustoa.King's Parkiin olivat esittelytelttansa pystyttäneet puolustusvoimien eri osastot ja lukuisat eri hyväntekeväisyys järjestöt (esim. sotaleskien, palveluksessa sokeutuneiden ja ikääntyneiden veteraanien asuntosäätiö). Vakavasta aiheesta huolimatta tapahtuma oli hyvin lapsiperhekeskeinen, ja puistossa oli lapsille puhallettava pomppulinna/esterata, ammuntaa, hattaraa, ja tietenkin mahdollisuus päästä tutustumaan poliisi- ja sotilasajoneuvoihin.

Ranskalaiset tilauksessa.

Luka pääsi painelemaan poliisiauton sireeninappeja.

Kun ranskalaiset oli syöty ja puistoalue oli suurin piirtein kierretty, alkoi paraatinäytös. Eri osastot marssivat kentälle ja järjestäytyivät komentajien tarkastettavaksi. Vaikka meillä oli Kain kanssa vähän ristiriitaiset ajatukset siitä miten sopivaa on markkinoida lapsille maanpuolustusta yltiöpositiiviseen sävyyn mahdollisena tulevana uravalintana, tällainen tapahtuma toimii varmasti hyvänä varainkeruuväylänä, sallii veteraanien pitää yllä ansaitsemaansa arvostusta ja toki myös lisää tietoisuutta maanpuolustuksesta. Stirlingissäkin on armeijan tukikohta - mikä tuntuu ehkä vähän kummalliselta, kun sijainti on täysin keskellä Skotlantia. Puhetta pitänyt puolustusvoimien komentaja kuitenkin muistutti, että Britannian ja Skotlannin joukkoja on jatkuvasti tehtävissä Syyriassa, Lähi-Idässä ja keski-Afrikassa - ja lisäksi armeijan joukot osallistuvat paikallisesti Skotlannissa esim. tulvien aikaan ennaltaehkäisevään - ja pelastustoimintaan.

Stirlingin tartaani kilteissä ja hameessa.

Mutta minä tykkäsin eniten kilttiasuisista säkkipillin soittajista. Voisin kuunnella säkkipillejä vaikka miten kauan - niiden soinnissa on vain sitä jotain. Ja niitä soitetaan täällä vaikka missä, lähes kymmenen kertaa olemme säkkipillinsoittajiin törmänneet eri paikoissa seikkaillessamme puolen vuoden aikana. Olemme oppineet jo tunnistamaan kaksi tunnetuinta laulua, joita soitetaan kansallislaulun asemassa (vaikka virallista asemaa ei niillä olekaan). Scotland the Brave soitettiin armeijan paraatissa varmaan neljästi, mutta vaikka siihen on sanatkin, sitä ei laulettu kertaakaan. Niin lähinnä tehdään ilmeisesti jalkapallopeleissä.

Säkkipillit ja kiltit lisätty skottibingoon.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

On ilo kuulla sinusta!