maanantai 26. syyskuuta 2016

Viikon ruokaostokset

Jokin aika sitten sain toivomuksen että bloggaisin arkisista jutuista Skotlannissa. No ehkä ihan tätä ei tarkoitettu, mutta tämän arkisemmaksi aihe ei oikein pääse. Olimme kerrankin syöneet jääkaapin siihen tilaan että siellä oli enää valo, ja ensi viikon työkuvioista johtuen jouduimme ostamaan kaapit tavallista täydemmiksi. Tässäpä siis oiva tilaisuus tutkailla taas ostoskassien sisältöä, sillä muistin tehneeni vähän tämäntyylisen postauksen aiemmin huhtikuussa 2015. Oli mielenkiintoista nähdä miten ruokailutottumuksemme ovat tässä kuluneen puolentoista vuoden aikana muuttuneet.


Ensimmäinen ero jonka huomaan vanhaa postausta silmäistyäni on ostosten hinta - tämä takakontillinen kustansi £82, kun viime vuonna selvisimme reilusti alle puolet vähemmällä. Tavaraa on kuitenkin myös ainakin tuplasti enemmän, sillä viime vuoden huhtikuussa meillä ei ollut autoa ja ostokset piti raijata kotiin rattailla ja yllä olevassa kuvassa näkyvällä punaisella rinkalla. Toisekseen ehkä voisi todeta vanhan viisauden pitävän paikkaansa - kun tulot kasvaa, myös menot kasvaa. Vaikka edelleen tulemme yhden palkalla toimeen, täytyy myöntää että herkkuja ja muita turhuuksia tulee helpommin ostettua kuin aiemmin. Mutta nyt kurkkaus kauppakassien sisältöön.

Juomat


Maito, mehu ja limpparit - näissä ei mitään erityistä (paitsi että Arlan laktoositon maito perinteisessä maitotölkissä on jotenkin liikuttava kotoinen tuote, tavallinen maito kun täällä myydään muovikanistereissa). Täällä meille on kehittynyt tavaksi maistella yksi pullo mielenkiintoisia oluita (Kai) ja siidereitä (allekirjoittanut) aina silloin tällöin. Granaattiomenasiideriä ja olutta joka etiketissä on mainittu lammas valikoitui tällä kertaa. Täällä muuten pakkauksia ei saa kaupassa availla tölkkien irrottamiseksi, vaan esimerkiksi tuo 8 tölkin kirsikkakolapaketti (£1.89) on joko otettava sellaisenaan tai jätettävä ostamatta.


Ruoka


Viikosta on tulossa kiireinen, joten puolivalmisteilla ja valmisruualla mennään. Täällä eineksillä ei kuitenkaan ole samanlainen maine kuin Suomessa, vaan valikoimat ovat monipuoliset ja herkulliset (terveellisyyden puolesta en kyllä osaa ottaa kantaa...). Me valikoitiin tällä kertaa pastaruokia ja intialaista Chicken Tikkaa. Poikien lemppareita ovat Skotlannin erikoisuudet, Scottish eggs ja sausage rolls. Eggs ovat vähän niinkuin possunlihapullia, joissa on sisällä keitettyä kanamunaa ja pinnalla korppujauhokerros. Sausage rolls ovat oikeastaan lihapasteijoita, joissa jauhelihan tilalla on siskonmakkarankaltainen kuoreton nakki. Leivänpäälisistä on mainittava vakuumipakattu kylmäsavulohi jota nyt vasta tajusin ensimmäistä kertaa etsiä kaupasta, kärsittyäni ensin annoskateutta kun työkaveri pisteli poskeensa vastaavan paketillisen yhdellä lounastauolla. £4.50 pakettihinta oli kyllä vähän hiuksianostattava - pelkkä kala maksoi tuplasti enemmän kuin yksikään toinen tuote kauppakorissa. 

Välipalat


Muroja, Arlan rahkaa ja lasten jogurtteja. Paahtoleipää menee meillä viikossa pari pakettia - onneksi kaupasta löytyy edes täysjyvää, vaikka ei se tietenkään tummalle leivälle vedä vertoja. Lisäksi otettiin Chicken Tikan kaveriksi valkosipulinaanleipä (£0.65) - saahan näitä jo Suomestakin, saahan? Muuten näitä jää kyllä ihan järkyttävä ikävä. Pitkän aikaa meni muuten siihen ennen kuin tajusin että fool ei ole ainoastaan haukkumasana vaan tarkoittaa marja- tai hedelmärahkavaahtoa, mitä muistan että mun lapsuudessa myytiin sellaisissa leveissä matalaissa purkeissa ainakin vadelman makuisena. Täällä löytyy makuina karviaismarja, raparperi ja sitruuna. Nams!

Hevit ja herkut


Ostettiin me sitten jotain terveellistäkin - hedelmiä, mansikoita, porkkanoita ja salaattia. Paljousalennuksella (3 kahden hinnalla) saimme ostettua luomua edullisesti, mitä emme kyllä yleensä vartavasten valikoi. Banaaneja ei myydä irtona, joten niitäkin on aina ostettava koko terttu. Ja ravisteltava ja käänneltävä pussia varmistaakseen ettei sisään ole jäänyt keitään ei-toivottuja merentakaisia matkalaisia... Hedelmiä ja kasvikunnantuotteita promotaan täällä sloganilla five a day, mikä tarkoittaa että suositeltu aikuisen annos on viisi kourallista heviä päivässä. Monissa keitoissa, mehuissa yms. lukee jo etiketissä, että tämä tuote lasketaan yhdeksi viidestä päivittäisestä suositellusta heviannoksesta.

Ehkä isoin muutos omassa asenteessa ruokaa kohtaan ovat kuitenkin sipsit. Koska Suomessahan ne ovat vain ja ainoastaan herkkuja. Leffanaposteltavaa. Lastenjuhlien tarjoiltavaa. Ja täällä pieni 24g sipsipussi on osa täysipainoista kiireisen aikuisen lounasta - niitä myydään juna-asemilla, kioskeilla ja huoltoasemilla, ja niitä rouskutetaan junassa, työpöydän ääressä ja lounashuoneessa. Sain itseni kiinni pari viikkoa sitten lounastauolla kaupassa kun valikoin ensin jogurtin ja rasian marjoja ja rypäleitä, ja sitten pohdin ottaisinko jotain 'kunnon ruokaa' myös - ja nappasin käteen sipsipussin. Oi aikoja! Ja myönnetään nyt, että kyllä meidän Lukakin on saanut ottaa kouluun välipalaksi tavanomaisten porkkana/omenaviipaleiden kaveriksi tuollaisen pienen perunalastupussin jo kohta vuoden verran. 

*** 

Yksi juttu joka kannattaa muistaa ruuanhintoja vertaillessa on se, ettei täällä ole ruuassa arvonlisäveroa. Näistä ostoksista veroa maksoimme vain jäätelöstä, limppareista, alkoholijuomista, mehusta ja niistä sipseistä, sekä tiskiaineesta joka ei päässyt kuviin asti. Jo mainitut paljousalennukset ovat täällä muuten kuuminta hottia - ja niiden takia huomaa usein ostavansa enemmän kuin ehkä jopa tarvitsisi, esim. kaksi isoa pulloa limpparia yhden sijaan, kolme jäätelöpakettia kahden sijaan. Kuitti kertoo, että näillä ja muilla paljousalennusvalinnoilla säästimme tällä kertaa £6.63. Mutta paljonko olisimme säästäneet, jos olisimme ihan vain ostaneet sen mitä oikeasti lähdimme hakemaan? Ihan hyvä joskus näitäkin pohdiskella. 

2 kommenttia:

  1. Tuo sipsien myynti on tosi hassua. Ihan surkeaa vatsantäytettä.
    En tiennytkään, että siellä ei ole ruoassa alvia. Mielenkiintoinen postaus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kati. Totta, että ensin sipsien rouskutus ja yleisyys yleensä ihmetytti kovasti, mutta näin sitä vain huomaa salakavalasti assimiloituvansa yhteiskuntaan. Jos jotain hyvää pitää tästä tyylistä sanoa, se on se että kun on tottunut pieniin annospusseihin, Suomen 275g pussit tuntuvat jo ajatuksena ihan megamättöpakkauksilta jotka tällä täällä opitulla annostahdilla kestäisivät sitten ainakin viikon :)

      Poista

On ilo kuulla sinusta!