sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Turistina Stirlingissä

Ystävän kanssa seikkaillessa kotikaupunkia tulee nähdyksi ja katsotuksi vähän eri näkökulmasta. Vaikka aiempien vieraiden kanssa on kierretty aikalailla samat kolkat ja Stirlingin nähtävyydet (linna, Cambuskenneth Abbey, mitä näitä nyt on) - oli vielä muutama kiva paikka keskustassa jäänyt tätä ennen kurkkaamatta. Ja vieläpä paikkoja, joihin tuskin olisi tullut mentyä ilman sopivaa seuraa.


Linnalle päin tassutellessa poikkesimme Holy Ruden kirkkoon. Aiemmin olin ihastellut sitä vain ulkopuolelta, se kohoaa linnavuoren kupeessa kulmikkaana ja hallitsevana. Käytyämme kevätkirkossa Viewfieldin presbyteerikirkossa käväisin vähän lukemassa netistä aiheesta lisää, ja opin että tämä Holy Rude on Viewfieldin kumppanuuskirkko (mitä se ikinä sitten tarkoittaakaan). Molemmilla on omat seurakuntansa, mutta taitavat jollain tapaa kuulua saman kirkkohallinnon alle, ja molemmat ovat tosiaan valtakirkon, Church of Scotlandin kirkkoja, joissa pidetään viikoittain jumalanpalvelus.Käynti Holy Rudessa paljasti meille, että tämä iso kirkko on joskus aikoinaan ollut fyysisesti jaettu väliseinällä kahden kinastelevan pappismiehen vuoksi kahdeksi eri kirkoksi (tämän saimme lukea suomenkielisestä opaslehtisestä, vau). Holy Rude tässä yhteydessä ei myöskään tarkoita pyhää röyhkeää tai töykeää, vaan tulee skottilaisesta termistä Holy Rood, mikä merkitsee sitä oikeaa Jeesuksen ristiä (Holyrood on myös kaupunginosa Edinburghissa, jossa sijaitsee maan parlamentti). 


Karkki-Nessie


Toinen paikka jonne en kyllä olisi koskaan mennyt omin päin tutustumaan on keskusassa sijaitseva pikkuruinen joulukauppa - auki ympäri vuoden, tottakai. Sisällä tuoksui kaneli ja raikasivat joululaulut. Sieltä olisi voinut ostaa pussissa erilaisia jouluisia tuoksuja ja mausteita, mutta suurin valikoima muodostui kuusen koristeista. Ehkä vähän myöhemmin syksyllä siellä voisi käväistä uudelleen. Saman omistajan toinen joululiike löytyy muuten Aberfoylestä, sieltä pikkuruisesta kylästä keskellä maaseutua, jossa kävimme keväällä katsomassa lampaita. Ihmettelen miten riittää kysyntää - ja jos täällä riittää, miksei Suomessa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

On ilo kuulla sinusta!